Annons
Recension

Girls”Girls” tar farväl – blir det ett smäktande slut?

Adam (Adam Driver) och Hannah (Lena Dunham)
Adam (Adam Driver) och Hannah (Lena Dunham) Foto: Jojo Whilden

Nu börjar den sista säsongen av Lena Dunhams vågade ”Girls”, som golvade tv-publiken för fem år sedan. Det viktigaste som Dunham och serien åstadkommit är ett alternativt sätt att skildra kvinnors vänskap, skriver SvD:s Anna Hellsten inför premiären.

Under strecket
Publicerad

I början av den sjätte och sista säsongen av ”Girls” sitter huvudpersonen och den aspirerande författaren Hannah Horvath mittemot en tidningsredaktör och säger att hon har starka åsikter om allt. Och så lägger hon till, utan att blinka, ”även om sånt jag inte vet någonting om”.

Det är inte bara en rolig replik. Det är framför allt en talande replik för en serie som alltid varit mer intresserad av att framställa sina huvudpersoner som mänskliga än som älskvärda – även när mänskligheten manifesterats som taskighet, nonchalans eller bara hederlig gammal självupptagenhet. När Lena Dunham uppvaktade tv-bolaget HBO med utkastet till serien 2010 beskrev hon hur hon ville porträttera en ”mittemellan-generation” som ”gått på adhd-medicin sen de var tolv”, som är ”överutbildade och underanställda”. ”De är mina vänner”, avslutade hon ”och jag har aldrig sett dem på tv”.

Annons
Annons
Annons