Annons

Girig treåring gör entré när Ada Berger tolkar klassiker

Ada Berger är konstnärlig ledare för Unga Dramaten och regisserar i höst ”Den lille girige”. Den spelas i Lejonkulan, som har varit  barn- och ungdomsscen sedan 1986. Namnet härrör från att en av Sveriges första offentliga teaterscener tidigare hade använts  som lya åt ett lejon i Stockholms slott. 
Ada Berger är konstnärlig ledare för Unga Dramaten och regisserar i höst ”Den lille girige”. Den spelas i Lejonkulan, som har varit barn- och ungdomsscen sedan 1986. Namnet härrör från att en av Sveriges första offentliga teaterscener tidigare hade använts som lya åt ett lejon i Stockholms slott.  Foto: Lars Pehrson

Ont och gott är ett tema som Unga Dramatens konstnärliga ledare Ada Berger drömmer att göra uppsättningar om. Men först väntar en klassikerhöst för de allra minsta, med bland annat ”Den lille girige” om ett litet barn som vill ha alla andras leksaker.

Under strecket
Publicerad

Ada Berger: ”Jag tror att den polarisering som genomsyrar vår tid – vi som är goda, de där borta som är onda– är livsfarlig.”

Foto: Lars Pehrson

Ada Berger.

Foto: Lars Pehrson

Ada Berger känner sig obekväm när jag och fotograf Lars Pehrson ber henne att posera i den svulstiga guldtronen. Hon vill hellre stå i blomsterhavet utanför Lejonkulans nationalromantiska foajé, i myllan där allt gror. Så är hon också konstnärlig ledare för Unga Dramaten, den scen som ska få barn och tonåringar att växa som människor.

Det egna konstnärskapet är mer experimentellt än traditionellt, en teatermakare som hellre petar i själens skavsår än plåstrar om redan goda självbilder, med förhoppningen om att få åskådaren att se även till sina svaga sidor.

Annons
Annons
Annons