Annons
X
Annons
X

Gina Dirawi i blåsväder

Melodifestivalens programledare Gina Dirawi är i blåsväder igen. På sin blogg tipsar hon om ”kvällsläsning”, boken ”Är världen upp och ner”. Den är skriven av Lasse Wilhelmson, som många pekar ut som antisemit. Nu har Dirawi tagit bort inlägget.

Gina Dirawi.

Gina Dirawi. Foto: SCANPIX

Gina Dirawi tog snabbt bort sitt inlägg och skriver i ett nytt inlägg att hon för 1-2 år sen på en konferens fick en bok av en kille som uppmanade henne att läsa den. Hon tyckte den såg ”fett tråkig ut”. Under en flytt hittade hon boken igen.

”Jag pallade bara läsa typ nio sidor innan jag bytte bok så har fortfarande inte riktigt fått grepp om vem Lasse är eller vad boken säger. Dock har jag förstått av era kommentarer att han verkat stå för saker som anses vara odemokratiska, något jag inte vill förknippas med”, skriver Gina Dirawi.

Hon fortsätter:

Annons
X

”Jag förstår att jag verkar naiv och ovetande, men det var jag faktiskt i den här situationen. Jag hade inte koll och nu vet jag bättre till nästa gång, man lär sig nått av allt. ”Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig, för det var inte min avsikt”, skriver hon och gör en rejäl pudel.

Jonathan Lehman på stiftelsen Expo säger till P4 Västernorrland att boken är antisemitisk.

– Det handlar om en person som är med i högerextrema och nynazistiska kretsar, och även en del radikala vänsterextrema grupper. Han rör sig i kretsarna, ifrågasätter Förintelsen och säger att nazityskland agerade i självförsvar, säger Jonathan Lehman.

Han påpekar också att det är en sak att vara upprörd över Israels ockupation ”men det rättfärdigar inte antisemitism eller fråntar henne något ansvar för vilka böcker hon tipsar om.”

Lehman tillägger att Lasse Wilhelmsson är utsparkad från mainstreamdelarna av Palestinasolidaritets-rörelsen.

Gina Dirawi säge rin en kommentar till TT Spektra att hon beklagar att hon stämplats som antisemitisk hos många.

– Jag är 21 år och googlar du mitt namn kommer det fram ”Gina - antisemiten”. Det är inte kul, för jag tycker verkligen inte så.

Men har du inte ett ansvar som ung SVT-profil att vara noga med vad du skriver?

– Absolut har jag ett ansvar. Ansvaret ligger i att man är medveten om att många läser det jag gör. Men folk har sina egna referensramar och tolkar det på sitt sätt. Det kan inte jag göra något åt, säger hon till TT Spektra.

Hon tänker efter ett tag och säger sedan:

– Vet du vad som är jobbigast med det här? Även för mig verkar den här förklaringen så jävla naiv. Nu kommer folk återigen att säga att jag är så ”ung och dum”. Det hatar jag.

Redan i maj 2010 skrev Gina Dirawi på sin blogg att ”Israel tar efter Hitler”. Hon fortsatte: ”Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel.” Då gick Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, ut med att ”det är en olycklig rubrik och hon står inte längre för den.”

Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, påpekade att Dirawi hade ett ”antal formuleringar som tolkades som att hon förringade Förintelsen och det går emot vår värdegrund.”

När SvD frågade Gina Dirawi hur hon tänkte, svarade hon:

– Jag skrev det på ett sätt som var öppet för missförstånd. det som fick mig att känna mig som skit var att någon kunde tro att jag ville förringa Förintelsen. Man tar för givet att bara för att jag har palestinsk bakgrund ska jag hata judar.

Precis som nu anklagades Dirawi för att vara antisemit och Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, uttalade sig i Nyheter 24: ”Man kan vara kritisk mot Israel, det förtjänar de ibland på olika punkter givetvis. Men när man går så här långt har man överträtt en linje.”

Gina Dirawi publicerade ett nytt blogginlägg den 4 november 2011 där hon skrev: ”Jag tar avstånd från alla jämförelser mellan Israels agerande och Förintelsen. Det var en klumpig och ogenomtänkt formulering som jag ångrar idag. Därför har jag tagit bort dessa formuleringar från min blogg. Mitt syfte har aldrig varit att kränka judar eller förringa Förintelsen.”

I en söndagsintervju i SvD kommenterade Gina Dirawi påståendena att SVT tvingat henne till detta.

– Folk ville inte ta emot min förklaring. Jag förstår att många tog illa vid sig men vad ska jag göra mer?

Men om de inte tror på att du backat frivilligt?

– Jag skulle aldrig sälja mig själv för ett program. Då skulle jag inte kunna leva med mig själv. Det som betyder mest för mig är människors lika värde, det är syftet med allt jag gör. Jag glömmer inte det för att få en snygg klänning, se bra ut i tv och presentera bidrag.

Tvingade SVT dig till detta?

– Nej, de frågade mig varför jag tycker så här och då ville jag skriva för att förklara vad jag menar.

SVT kommer inte heller i detta fall att vidta några åtgärder mot Gina Dirawi, närmast aktuell i ”Musikhjälpen” och nästa år som programledare för Melodifestivalen, skriver TT Spektra.

– Hon har en privat blogg, så länge det hon skriver där inte strider mot våra principer och demokratiska värderingar har vi inga åsikter om det, säger Petter Braggée, programchef för SVT i Malmö. Hon har nu tagit bort inlägget för att undvika missförstånd. Och vi för löpande diskussioner med henne om vad det innebär att vara programledare på SVT.

Avstängd kommentering

Kommenteringsfunktionen på den här artikeln har stängts av eftersom tonen i diskussionen inte var enig med SvD:s regler .

Annons
Annons
X

Gina Dirawi.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X