Annons

Gigantisk sms-marknad

I väntan på nya regleringar har marknaden för snabblån via sms och över internet vuxit dramatiskt. Tillsammans omsätter de ofta hemlighetsfulla bolagen över 200 miljoner kronor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Har du tagit sms-lån någon gång? Sofie Wästlund, 22 år, Hedemora och Anne-Chatrin Hegestad, 55 år, Hedemora: – Nej, aldrig. Vi känner ingen som gjort det heller.

Foto: SIMON PAULINBild 1 av 5

Har du tagit sms-lån någon gång? Mikael Welin, 28 år, Södermalm: – Nej, det har aldrig funnits anledning till det. Jag tycker inte om att ta lån överhuvudtaget.

Foto: SIMON PAULINBild 2 av 5

Har du tagit sms-lån någon gång? Maria Ericson, 42 år, Hässleholm: – Nej, det har jag inte gjort. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra det.

Foto: SIMON PAULINBild 3 av 5

Har du tagit sms-lån någon gång? Leo Holm, 18 år, S:t Eriksplan: – Nej, det har jag inte gjort. Jag har tänkt på det men oftast har det löst sig ändå.

Foto: SIMON PAULINBild 4 av 5

Har du tagit sms-lån någon gång? Sara Brobert, 32 år, Gustavsberg: – Nej, det har jag inte. Jag har blivit avskräckt efter att ha sett tv-­programmet Lyxfällan.

Foto: SIMON PAULINBild 5 av 5

En kvinna tittar med förförisk blick ut från skärmen, i handen en solfjäder av sedlar. Här, hos SMS Privatkredit, kan du ansöka om ett lån på 2000 kronor och få pengarna samma dag. Betalningsanmärkningar, heter det, är inte alltid ett hinder. Vem som lånar ut pengarna går inte att utläsa.

Sedan sms-lånen dök upp för ett par år sedan har Finanssverige fått en helt ny undervegetation. SvD Näringsliv har i en genomgång identifierat ett 20-tal företag som alla erbjuder små och snabba lån via sms eller internet. För fyra år sedan, 2006, var bara två av bolagen verksamma.

Annons
Annons
Annons