X
Annons
X
Recension

Ingmar Bergman – 100 år Gigantisk Bergmanbox är en lisa för själen

Årets filmskatt rymmer över 70 timmar Ingmar Bergman, fördelat på 36 filmer, en tv-serie och sex filmer skrivna av Bergman för andra regissörer. Resultatet är nästan för perfekt.

I en ny Bergmanbox samlas 42 Bergmanfilmer, varav flera verk gör sin debut på dvd. Dessutom är det första gången flera av dem ges ut i digitalt restaurerat skick. Foto: IBL

Att årets svenska filmsamling, en nästan komplett utgåva med Ingmar Bergman i nyrestaurerat skick, trycks i en upplaga av endast 2 000 exemplar är talande. Många har en åsikt om Bergman, få har sett hans verk i väsentlig volym.

I en text i filmtidskriften Point of View (som undertecknad är redaktör för) tillstod nyss Kerstin Gezelius, uppskattad för sin fria blick, att hennes Bergman-analfabetism bottnar i en halvt medveten underlåtenhet. "Mina invändningar handlade mer om vad filmerna signalerade än vad de faktiskt handlar om", skriver DN-kritikern.

I en ny Bergmanbox samlas 42 Bergmanfilmer, varav flera verk gör sin debut på dvd. Dessutom är det första gången flera av dem ges ut i digitalt restaurerat skick.

Foto: IBL Bild 1 av 6

IB och Ingrid Bergman under inspelningen av ”Höstsonaten”.

Foto: SF Studios/Studio S Bild 2 av 6

Bibi Andersson, Ingmar Bergman och Sven Nykvist under inspelningen av ”Persona”.

Foto: SF Studios/Studio S Bild 3 av 6

”Gycklarnas afton”.

Foto: SF Studios/Studio S Bild 4 av 6

Harriet Andersson i ”Sommaren med Monika”.

Foto: SF Studios/Studio S Bild 5 av 6
Foto: Studio S Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X