X
Annons
X
Recension

Giftlaboratoriet. Från Lenin till ­Putin – 90 år av politiska mord Giftlaboratoriet har inte stängt

STATSTERRORISM Lubjankas beryktade giftlaboratorium existerar fortfarande, men på ny adress. Om det vittnade Aleksandr Litvinenko innan han själv förgiftades med polonium 210. Arkadij Vaksberg, välkänd för Svenska Dagbladets läsare, har skrivit en skrämmande och angelägen bok om ryska mord.

En eftermiddag i London för snart 30 år sedan, i början på september 1978, väntade den bulgariske författaren och BBC-medarbetaren Georgi Markov som vanligt på sin buss vid Waterloo Bridge. Plötsligt stack en förbipasserande till honom med sitt paraply, den okände mannen bad genast om ursäkt och försvann sedan i vimlet. Senare på kvällen kände sig Markov dålig. På ena höften upptäckte han en millimeterstor blodfläck som på morgonen hade växt betänkligt. Markov blev snart sämre, fick feber och förlorade talförmågan. Med uppsvällt ansikte fördes han till St James sjukhus, men läkarna förmådde inte rädda honom. Ett par dagar senare dog Georgi Markov i svåra plågor.

Nej, händelsen vid Waterloo Bridge är inte öppningsscenen i en roman av John le Carré. För paraplymordet, som det senare kom att kallas, var en högst verklig avrättning av en politisk dissident. Och direkt eller indirekt var det kopplat till KGB och dess giftlaboratorium i Lubjanka.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X