Gifta eller skilja sig - det går på ett ut

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | Wall Street
WILMINGTON Tisdag: Investmentbanken Morgan Stanleys vd och styrelseordförande Philip Purcell tvingas avgå efter en mer än två månader lång maktkamp som utspelat sig inför öppen ridå.
Onsdag: Mediekonglomeratet Viacom klyvs i två olika bolag - ett snabbväxande med kabel-tv och filmbolag och ett mer värdeförankrat med tv-kanalen CBS, radio, nöjesparker och bokförlag.
Detta var två av toppnyheterna på de amerikanska näringslivssidorna under den gångna veckan. Och de speglar en allt tydligare trend i näringslivet. Samtidigt som storfusionerna sveper fram över branscher som telesektorn och oljeindustrin har raka motsatsen också blivit mer populär: Avknoppningar och klyvningar av fusionerade koncerner som vuxit sig för stora.
Purcells avgång var visserligen i stor utsträckning en person- och ledarstilsfråga. Men i botten låg också att hela koncernstrukturen ifrågasätts. Dagens Morgan Stanley är resultatet av en storfusion för åtta år sedan med målet att skapa ett ”finansiellt varuhus” med
en bred verksamhet. Men starka krafter bland aktieägarna vill dela upp bolaget i dess gamla beståndsdelar - investmentbanken Morgan Stanley som vänder sig till storföretag och andra ”elitkunder” och Dean Witter som mäklar aktier åt allmänheten och också innehåller kreditkortsföretaget Discover.
I fallet Viacom var det den legendariske grundaren och konglomeratbyggaren Sumner Redstone som tog initiativet till klyvningen.

– Ibland är en skilsmässa bättre än giftermål, sa han i en intervju.
Och det är alltså en slutsats som allt fler företag kommer fram till. Ford har exempelvis aviserat att företaget tänker knoppa av hyrbilsföretaget Hertz och spekulationerna har svallat om att konkurrenten GM kan komma att särnotera eller sälja sitt lönsamma finansieringsbolag GMAC.
Hedgefonder och andra storplacerare driver på. Erfarenheten har visat att ett plus ett ofta blir mer än två, hävdar de. Det samlade börsvärdet blir större än i den ursprungliga koncernen vid en uppdelning eller en avknoppning. Med fler enheter
blir dessutom ansvarsfördelningen tydligare. Det gör det lättare för aktieägarna att sätta ett ökat tryck på företagsledningarna. Och Wall Street applåderar. Vilket inte är särskilt överraskande.
Äktenskap eller skilsmässa - det kan gå på ett ut. Mäklarhus, investmentbanker och andra rådgivare tjänar pengar på bådadera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons