Gift hittat i barnmat

Semper har återkallat barnmatsprodukter efter att ha hittat spår av ett av de värsta cancerframkallande gifterna i världen, rapporterar Ekot. Det gäller Småfolk fruity stix banan och dadel och Småfolk oat stix äpple och hallon.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Mögelgiftet som hittats är cancerframkallande aflatoxin, uppger Ekot.

Enligt Semper ligger nivån strax över barnmatslagen och är inte alarmerande. Men Livsmedelsverkets toxikolog svarar på fråga från Ekot om det finns ofarliga dosnivåer av aflatoxin:

– Nej, det gör det faktiskt inte.

Semper gick ut med ett pressmeddelande för drygt en vecka sedan om att de återkallar en del av sina produkter, men berättade inte att det handlade om Aflatoxin, ett starkt cancerframkallande mögelgift. i ett pressmeddelande skrev Semper att produkterna återkallats ”eftersom de kan innehålla spår av mögelämnen”.

– Det är så låga halter och vi vill inte skrämma föräldrar med att det är gifter, säger Stina Björneholm, Sempers kvalitetschef till Ekot.

TT: Varför berättade ni inte vad det var för gifter ni hittat när ni återkallade produkterna?

– Det gjorde vi, men vi kallade det för mögelämnen. Vi tyckte det var lättare för folk att förstå, säger Malin Westling, informationschef på Semper.

– Jag tror att många föräldrar inte vet vad Ochratoxin och Aflatoxin är för något, men visst kunde vi skrivit ut namnen också, tillägger hon.

TT: Varför finns ämnena över huvud taget i produkterna?

– Det är mögelämnen som kan förekomma i bland annat russin, nötter och spannmål. Vi fortsätter att göra analyser och kan i dag inte säga exakt var de kommer i från. Den ena produkten innehåller dadel, så det är möjligt att det kommer därifrån.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons