Annons

Giesecke: De flesta kommer att smittas

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog.
Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog. Foto: Ali Lorestani/TT

Det är närmast utsiktslöst att försöka stoppa spridningen av viruset. Vår viktigaste uppgift är i stället att koncentrera oss på att ge de olyckliga offren en optimal vård, skriver Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Många länder (och deras medier) har förundrat sig över den avslappnade svenska strategin till coronapandemin: skolor och de flesta arbetsplatser är öppna, de allmänna kommunikationerna rullar på, och poliser kontrollerar inte vart man är på väg ute på gatan. Kritiker har formulerat det som att ”Sverige offrar sina gamla för att snabbt nå flockimmunitet”. Dödstalen har hittills överträffat våra tre närmaste grannar Danmark, Norge och Finland, men dödligheten är lägre än i Storbritannien, Spanien och Belgien.

Det är nu tydligt från många länder att en nedstängning av samhället (en ”lockdown”) inte skyddar de gamla och sköra människor som bor på vårdhem – en grupp som nedstängningen var utformad för att skydda. Det minskar inte heller den totala dödligheten i covid-19 vilket är uppenbart när man jämför till exempel Storbritanniens erfarenhet med andra europeiska länder.

Annons
Annons
Annons