Gick bakom ryggen på Borg

Finansdepartementet kände inte till varningarna inifrån näringsdepartementet om att Vattenfalls köp av Nuon var för dyrt. Affären var aldrig föremål för ett formellt regeringsbeslut. Det säger en högt uppsatt tjänsteman hos finansminister Anders Borg. Debaclet var en orsak till att Maud Olofsson fråntogs ansvaret för de statliga bolagen.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

I en intervju med SvD Näringsliv
säger samtidigt Anders Borg att rutinerna kring de statliga bolagens storaffärer ska skärpas. Uttalandena kommer efter att oppositionen riktat skarp kritik mot regeringen för Vattenfalls rekordköp av Nuon för 97 miljarder, en affär som utvecklats till en mardröm för skattebetalarna. Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesman för Miljöpartiet som KU-anmält affären, säger att han utgår från att både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg kände till det planerade förvärvet.

Men Per Östensson, ämnesråd på finansdepartementet och ansvarig för bolagsfrågor både i dag och vid tiden för Nuonaffären, säger att frågan aldrig hamnade på finansdepartementets bord.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons