Annons

Hacksaw ridgeGibson bäst när passionen för våld tillåts flöda fritt

Andrew Garfield som Desmond Doss, den förste vapenvägraren att tilldelas amerikanska hedersmedaljen.
Andrew Garfield som Desmond Doss, den förste vapenvägraren att tilldelas amerikanska hedersmedaljen. Foto: Mark Rogers/Noble

”Hacksaw ridge”, om den vapenvägrande soldaten Demond Doss, är en slående ojämn film som ställer det civila, strävsamma livet mot krigets vansinne.

Under strecket
Publicerad

Mel Gibson har bara regisserat en handfull filmer, men de har onekligen gjort avtryck.”Braveheart” (1995), om en blåmålad skotsk klanhövding, är numera en okontroversiell klassiker. Åtminstone jämfört med ”The passion of the Christ” (2004), en film om Jesu lidande som av många sågs som antisemitisk. Efter ”Apocalypto” (2006), där mayafolket framställdes som en samling psykotiska vildar, tog Mel Gibson en paus från filmskapandet, mest på grund av privata klavertramp. ”Hacksaw ridge”, en tämligen konventionell biografisk film om en kristen vapenvägrare under andra världskriget lär ligga bra till inför Oscarsgalan, och har beskrivits som ett offentligt reningsbad för Gibson. Det närmaste hets mot folkgrupp han kommer den här gången är att japanska soldater utmålas som dödsföraktande monster, vilket ändå känns ganska förväntat.

Desmond Doss, här porträtterad av Andrew Garfield (”The amazing Spiderman”), var den förste vapenvägraren att tilldelas amerikanska hedersmedaljen, för sin tjänstgöring som sjukvårdare under slaget om Okinawa 1945.

Annons
Annons
Annons