GI-kost bra för kärl och hjärta

GI-mat är minst lika bra som fullkorn och fibrer för att minska risken för hjärtsjukdomar och diabetes, åtminstone hos kvinnor. Det visar en omfattande australiensisk analys som ger ytterligare bränsle åt kontroversen kring myndigheternas kostråd.

Under strecket
Publicerad
ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Annons

Flera studier har visat att en GI-kost åtminstone inledningsvis kan leda till större viktnedgång än andra traditionella bantningskurer, men när det gäller långsiktiga effekter på hälsan har resultaten gått isär.

Nu har forskare vid universitetet i Sydney vägt samman och analyserat data från 37 olika koststudier med sammanlagt nästan två miljoner deltagare. Slutsatsen är att en kost med högt glykemiskt index, GI, eller glykemisk belastning, GL, ökar risken för hjärtsjukdomar och typ-2 diabetes med 40 respektive 25 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons