X
Annons
X
Recension

South beach-dieten. Den effektiva GI-metoden för varaktig viktminskning GI-diet på två olika sätt

Tio miljoner läsare kan inte ha fel. GI-metoden ÄR bra. Eller? Många är de som vittnat om att de har misslyckats att gå ner i vikt med traditionell fettfattig kost, och i stället lyckats med kolhydratbantning. Nu har den senaste varianten nått Sverige: South Beach-dieten av hjärtdoktorn Arthur Agatston. I USA har den legat på bestsellerlistorna i mer än ett år och fått en hel hop kända anhängare, från Hollywoodstjärnor till Bill och Hilary Clinton. Den här dieten utlovar en viktminskning på upp till sex kilo under de första två, till synes rätt tuffa, veckorna och det mesta av fettet påstås försvinna från magen. Vem kan motstå en sådan lockelse?

Doktor Agatston är verksam som kardiolog i Miami Beach, där han länge har märkt behovet av en fungerande diet för överviktiga hjärtpatienter. South Beach-dieten följer samma principer som andra bantningsmetoder baserade på glykemiskt index. Men här handlar det inte bara om att äta rätt slags kolhydrater utan även rätt slags fett, det vill säga bara fleromättat vegetabiliskt som i nötter och olivolja.
Första halvan av boken beskriver tankar och forskning bakom dieten, varvat med olika bantares "vittnesmål". Ett helt kapitel handlar om hur man äter på restaurang, och mynnar ut i rådet: Välj grillat kycklingbröst med en grönsallad och olivoljedressing och ät bara tre tuggor av desserten, mycket långsamt.
Det finns inga bilder i boken, men utförliga veckomatsedlar och mängder av recept för dietens tre faser. Under första fasen får man inte äta några kolhydrater alls - inget bröd, ris, potatis, pasta eller ugnsbakad mat. Inte ens någon frukt. Men efter dessa två späkveckor är dietrestriktionerna färre än i många andra bantningsmetoder och ätråden allmänt hälsobefrämjande. Så det är inte särskilt underligt att amerikanska dietister brukar uppmana överviktiga att gärna följa South Beach-dieten, men hoppa över de första två veckorna som kan vara direkt hälsovådliga.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X