Annons
X
Annons
X

Ghettoskildring ur barnets perspektiv

Bitvis är det nästan olidligt plågsam läsning – men också paradoxalt trösterik. Amerikanen Jim Shepard har gjort lysande romankonst av Janusz Korczaks liv och hjältemod – barnboksförfattaren, pedagogen och radiorösten som drev ett barnhem i Warszawas getto.

Jim Shepard (född 1956) är amerikansk författare och professor i kreativt skrivande och film.
Jim Shepard (född 1956) är amerikansk författare och professor i kreativt skrivande och film. Foto: Shane Lavette

Arons bok

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Brombergs Förlag
ISBN
9789173376556

Övers: Boo Cassel 213 s.

**Jim Shepard är en av **USA:s mer namnkunniga författare, med en rad romaner och novellsamlingar bakom sig. När han nu glädjande nog äntligen introduceras på svenska är det med sin senast utgivna roman, ”Arons bok”, i Boo Cassels imponerande tonsäkra översättning – ett konstverk helt i egen rätt.

”Det var hemskt att vara jag”. Orden tillhör Aron, bokens berättare, en oförbätterlig odygdspåse som växer upp i ett fattigt judiskt hem på den polska landsbygden. Men så erbjuds fadern arbete i Warszawa och tar med sig familjen dit. Inte långt därefter invaderar tyskarna Polen och inrättar ett getto i staden dit alla judar tvingas flytta.

Shepard skildrar gettobefolkningens alltmer kringskurna tillvaro och alltmer förtvivlade situation helt ur barnets perspektiv. Det är ett effektivt grepp – jag kommer genast att tänka på en av förintelselitteraturens klassiker, Imre Kertész ”Mannen utan öde”. Här fungerar det dessutom som en vacker och outtalad hyllning till romanens andra huvudperson, pedagogen, författaren och läkaren Janusz Korczak, en historisk gestalt som drev ett barnhem i gettot och vars tankar om barns rättigheter måste beskrivas som revolutionära än i denna dag.

Annons
X

Korczaks hela livsgärning andas respekt för barnet, från radioprogrammet han ledde under namnet ”Gamle doktorn” till hans många böcker om pedagogik och uppfostran i demokratisk anda. För många är han kanske främst känd för barnboksklassikern ”Lille kung Mattias” och för den moraliska resning han visade prov på under det nazistiska förtrycket. Bland annat erbjöds han vid ett par tillfällen falska identitetshandlingar för att ta sig ut ur gettot, men avstod – han kunde omöjligt tänka sig att överge barnhemsbarnen. Jim Shepard tecknar hans porträtt med både inlevelse och psykologisk skärpa.

Aron lever ett tufft liv på gatan tillsammans med ett gäng barn som med risk för livet stjäl och smugglar alla upptänkliga sorts varor, från rovor till cement. Samtidigt blir han angivare åt Gestapo genom ett påtvingat samarbete med den judiska ordningspolisen. Aron, som beskrivs som en pojke som alltid i första hand tänker på sig själv, gör helt enkelt vad som krävs för att överleva. När han till sist tas om hand av Korczak har han förlorat allt: familj, vänner och även närapå livet.

Läsningen är bitvis nästan olidligt plågsam, jag tvingas flera gånger lägga boken ifrån mig en stund innan jag orkar fortsätta.

Tillvaron i barnhemmet präglas av svält, sjukdomar, död, löss och desperation – men också av kärlek och omtanke. Och när Korczak, hans personal och de uppemot två hundra barnen i bokens sista scen tvingas ut från barnhemmet och förs till ett tåg för fortsatt transport till förintelselägret Treblinka, är Aron inte längre en människa som bara tänker på sig själv.

**Läsningen är bitvis **nästan olidligt plågsam, jag tvingas flera gånger lägga boken ifrån mig en stund innan jag orkar fortsätta. Samtidigt genomsyras berättandet av dödsföraktande humor och en osentimental och näst intill trotsig ton, som känns både äkta och paradoxalt trösterik. Och bli nu inte avskräckta. ”Arons bok” är inget mindre än ett litet mästerverk. Ingen som är det minsta intresserad av romankonst får missa den. Varje ord sitter precis där det ska, prosan glimrar, formen är genialisk, innehållet lika drabbande som angeläget – inte bara för vår förståelse av ett historiskt skeende, utan också för vad romanen i förlängningen säger om samtidens Europa med växande extremism, rasism och antisemitism.

Ingen som är det minsta intresserad av romankonst får missa den.

Jag hör allt oftare människor säga att de inte orkar höra eller läsa mer om judarnas lidanden under andra världskriget. Inte sällan med en närmast kränkt ton i rösten, nästan som om Förintelsen vore en personlig förolämpning. Andra undrar om inte allting redan är skrivet, om något mer verkligen finns att tillägga. Men för att parafrasera några rader ur Georg och Eva Kleins fina förord till just ”Mannen utan öde”: Jo, allting har redan sagts, men den som blir trollbunden av Jim Shepards ojämförliga prosa kan frestas att dra slutsatsen att något av det väsentligaste inte har sagts förrän nu, i denna bok.

Läs understreckaren om Jim Shepard

Jim Shepard når långt i det korta formatet | SvD svd.se
Annons

Jim Shepard (född 1956) är amerikansk författare och professor i kreativt skrivande och film.

Foto: Shane Lavette Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X