Recension

La loi du ghettoGetton skapar egna lagar

PROBLEMINSIKT. Orsakerna till oroligheterna i Paris invandrartäta förorter granskas i en ny bok av Luc Bronner. Ytterst finner han att protesterna har sin grund i skammen och sorgen över föräldragenerationens villkor.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter att i ett antal år för Le Mondes räkning ha bevakat det som händer i Paris förorter är journalisten Luc Bronner övertygad om att problemen inte är på väg mot sin lösning utan att de snarare kommer att förvärras. I sin bok ”La loi du ghetto” (Gettots lag) söker han visa att skärpt lagstiftning och ökade befogenheter för polisen möjligen har skapat ett lugn på ytan men också riskerar att öka motsättningarna och det hat mot samhället som är en drivkraft bland de unga i vissa beryktade förorter. Utan att bagatellisera den kriminalitet som förekommer efterlyser han en rapportering som inte bara handlar om det spektakulära utan även intresserar sig för orsaker och bakgrund.

Bronner urskiljer vissa mönster som är specifika för dessa förorter och som saknar motsvarighet i Europa. Där råder en omvänd generationsordning i betydesen att de äldre socialt betraktas som förlorare samtidigt som hormonburna pubertetsynglingar har tagit kommandot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons