X
Annons
X

Gertten tar sig an global fastighetssjuka

Enorma summor pumpar upp värdet på fastigheter över hela världen. Men varför? Och varifrån kommer pengarna? I sin nya film "Push" undersöker dokumentärfilmaren Fredrik Gertten den nya fastighetsmarknaden.

– Det är en global sjukdom, säger han.

Av TT

Ämnet bostäder är ständigt aktuellt, vart man än vänder sig. Ändå är det kanske inte så ofta vi frågar oss varför det egentligen är så dyrt att bo. Och om man breddar perspektivet: Varför står de dyraste lägenheterna i världsstäder som London, New York och Toronto tomma? Och varför byggs det svindyra lägenheter i utsatta områden, som de som redan bor där aldrig kommer att ha råd med?

Med sin nya film "Push" söker dokumentärfilmaren Fredrik Gertten ("Den unge Zlatan", "Blådårar – om kärleken till ett fotbollslag", "Bananas!*") ledtrådar världen över och knyter ihop svarta pengar i skatteparadis med en avreglerad marknad och konsekvenserna av finanskrisen 2008.

Fredrik Gerttens nya film "Push" handlar om förändringar på bostadsmarknaden ur ett globalt perspektiv. "Det är så fördummande att tala om gentrifiering och bli arg på någon kaffebar. Problemet är att det finns starka finansiella krafter som profiterar på medborgarnas ambitioner och aldrig bidrar till området." Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 1 av 2

I den kommande dokumentären "Push" följer Fredrik Gertten Leilani Fahra när hon i rollen som FN:s rapportör reser runt i världen och kämpar för allas rätt till bostad. Pressbild.

Foto: Pressbild Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X