Annons

Gerillaledaren som vägrar släppa ifrån sig makten

30 år vid makten: Den 29 januari 1986 tillträdde Yoweri Museveni som Ugandas president, efter att ha störtat Milton Obote från makten. Ett par månader senare hämtade han hem sin hustru Janet och sina barn som bodde i Angered i Göteborg mellan 1983–86 då striderna var som hårdast.

Sedan dess har han aldrig lämnat posten, trots löften om motsatsen.

Under strecket
Publicerad

Yoweri Museveni deltog i det krig som störtade diktatorn Idi Amin 1979 och blev därefter försvarsminister i Uganda. Men efter enbart ett år startade han i stället gerillarörelsen National Resistance Army (NRA) som tog makten från Milton Obote genom en väpnad kupp 1986. Museveni införde en interrimsregering de kommande fyra åren, som genom sin större etniska bredd än föregångarna lyckades ena en större del av folket. Regimen fick internationellt stöd, bland annat av Internationella valutafonden IMF, och genomförde en rad ekonomiska reformer för att få stopp på hyperinflationen och öka den ekonomiska tillväxten i landet.

Museveni hyllas av omvärlden som en av den nya generationens afrikanska ledare. Han utses bland annat till ordförande i Organisationen för afrikansk enighet (nuvarande Afrikanska unionen) 1991 och 1992 och uppmärksammas för Ugandas framgångsrika kamp mot HIV, ett omfattande problem i landet under 80-talet. Under den här perioden flyr också många rwandier undan våldsamheterna i landet och in i Uganda, som blir bas för Rwanda Patriotic Front (RFP) – den rebellgrupp som 1994 besegrade regimen i Rwanda och stoppade folkmordet. 1996 vann Museveni Ugandas första demokratiska val med en överväldigande majoritet, 75,5 procent av rösterna.

Annons
Annons
Annons