Gerilla kidnappade en hel by

Under strecket
Publicerad
Annons

Bogota Vänstergerillan i Colombia har tvingat närmare 1 000 människor i en by att fly ut i djungeln ombord på en båt. Byn Puerto Alvira i centrala Colombia är nu nästan helt öde.
Byborna ska ha skickats ut på floden Guaviare eskorterade av gerillan. Regeringen anklagar vänstergerillan Farc för händelsen och säger att byborna används som en mänsklig sköld för att undvika attacker från armén.
En humanitär organisation ska försöka spåra upp de försvunna.

Samtidigt kom uppgifter om att Farc sent i onsdags frigett treåriga flickan Lorena Erazo som gerillan rövade bort tillsammans med sin barnflicka den 17 juli. Borgmästare Libardo Erazo vädjade förtvivlat till gerillan att frige hans dotter. Flickan återkom oskadd efter att han tillmötesgick Farcs krav och lämnade sin post.
Många colombianer reagerade kraftigt mot att ett litet barn rövats bort och vädjade till gerillan om att lämna barn utanför konflikten.
Farc har de senaste veckorna lyckats driva bort centralregeringen från stora delar av landet.
Genom att hota borgmästare, kommunfullmäktigeledamöter och domare har Farc tvingat fram 220 borgmästares avgång på några få veckor. Det har lett till att gerillan är den enda myndigheten i många isolerade områden. Enligt en del iakttagare kontrollerar Farc nu i praktiken halva Colombia.
Regeringen har lovat att öka säkerheten för borgmästarna, men medger att 200 av Colombias 1 098 kommuner nu saknar statliga företrädare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons