Annons
Recension

TsotsiGer hopp om försoning

Ska Tsotsi  överge barnet eller ta hand om det? Filmen har flera vändpunkter och levererar ett hoppfullt budskap.
Ska Tsotsi överge barnet eller ta hand om det? Filmen har flera vändpunkter och levererar ett hoppfullt budskap.
Under strecket
Publicerad

Den sydafrikanska kåkstaden med sitt gytter av ruckel mitt i ett vilt och fritt landskap blir som en sinnebild för beskuren mänsklig tillvaro i ett hav av avlägsna möjligheter. Det är också till den tomma grässlätten huvudpersonen söker sig för att reda ut tankarna.
Tsotsi har jämförts med den tidigare likaledes Oscarsnominerade brasilianska filmen Guds stad från 2002. Tsotsi utspelar sig i en kåkstad utanför Johannesburg, Guds stad i en kåkstad i utkanten av Rio de Janeiro. Båda filmerna har en ung hårdför gangster som huvudperson. Båda filmerna börjar mycket våldsamt. Men därefter upphör likheterna. Där Guds stad handlar om upptrappat gängvåld utan synbart slut, handlar Tsotsi om insikt och försoning, framförallt huvudpersonens försoning med sig själv.

Tsotsi bygger på den världsberömda dramatikern Athol Fugards hittills enda roman som kom 1980, men handlingen har av regissören och manusförfattaren Gavin Hood flyttas fram till dagens Sydafrika. Det är en snabbt och effektivt berättad lidandeshistoria med övertygande rollprestationer ned till minsta biroll, förstärkt av magnifikt foto och rytmiskt soundtrack av Zola.

Annons
Annons
Annons