X
Annons
X

Georgisk ilska mot finsk gränspolis

Helsingfors En turistbuss med ett fyrtiotal georgiska kvinnor fick kalla handen på finska gränsen för några veckor sedan. Gränsvakterna misstänkte människohandel och skickade tillbaka dem. Kvinnorna är nu rasande och kräver ersättning.
Gränsbevakningen i Finland har ofta kritiserats för att se genom fingrarna med människohandel. Bland annat har grekiska polisen konstaterat att buss efter buss med georgiska kvinnor, som tar sig in i EU via Finland, åker tomma tillbaka till Georgien då de väl kommit till Grekland. Grekerna misstänker att turisterna blir kvar i Europa för att arbeta illegalt eller prostituera sig.
För några veckor sedan beslöt sydöstra Finlands gränsbevakning att neka en grupp turister från Georgien inresa till Finland. Gruppen bestod enbart av kvinnor och hade svenska visum, eftersom deras resa delvis arrangerades av den svenska resebyrån Resekompani Ab i Sandviken.

– De georgiska kvinnorna är lyckliga familjefruar som förverkligar drömmen om Europa. Att stämpla dem som prostituerade är
direkt förolämpande, säger den svenska researrangören Tomas Roslund till Hufvudstadsbladet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X