X
Annons
X

Georgien ger Ryssland ultimatum

Ryska militärbaser måste ut ur Georgien före 1 januari 2006. Det beslutade Georgiens parlament på torsdagskvällen. Beslutet lär försämra de redan spända relationerna mellan de två före detta sovjetrepublikerna.

Frågan om de ryska baserna som är kvar i landet sedan sovjettiden har varit het ända sedan den så kallade rosenrevolutionen i Georgien hösten 2003 som förde president Micheil Saakasjvili och hans USA-vänliga regering till makten. Förhandlingar om tillbakadragandet har pågått hela tiden, men nu anser de georgiska parlamentsledamöterna att den ryska sidan försöker dra ut på samtalen.

Moskva och Tbilisi kan fortfarande komma överens om en tidtabell för tillbakadragande fram till mitten av maj, enligt den motion som Georgiens parlament antog i torsdags. Annars måste regeringen göra upp en plan över åtgärder som ska vidtas gentemot de ryska baserna och i praktiken blockera basernas verksamhet. Bland annat rekommenderar man att inte utfärda visum till ryska militärer och begränsa deras möjligheter att röra sig i landet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X