Annons

Lena Kåreland:George Sand bröt mot de flesta regler

Hon var både revolutionär och borgerlig, hon var kulturkändisen som utmanade normerna för kvinnligt beteende i 1800-talets Frankrike. En originell biografi levandegör ett fascinerande författarskap.

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av en författare kan tecknas på många sätt. Ett av de mer originella är att göra ett uppslagsverk, där man utifrån citat från författarens texter söker fånga huvuddragen i hans eller hennes tankar såväl om sig själv som om författarskapet. Det är vad Claire och Laurent Greilsamer gör i ”Dictionnaire George Sand” (Perrin, 453 s.). Med hjälp av Sands enorma korrespondens och självbiografiskt inriktade verk, främst minnesskildringen ”Histoire de ma vie”, får de Sand att träda fram för läsaren i all sin mångsidighet och komplexitet.

George Sand chockerade och utmanade sin samtid genom att bryta mot de flesta regler som gällde för en kvinnas uppträdande. Några beundrade hennes mod, andra avskydde henne, ingen lämnade hon oberörd. Hela sitt liv tvingades hon kämpa mot alla de fördomar som mötte en kvinna som ville leva självständigt och vara oberoende av en mans beskydd. Det är imponerande att hon trots sitt kön lyckades etablera sig och bli kvinnans röst under en tid då de flesta kvinnor inte hade och inte tog sig rätten till ordet. Under 44 år av oavbrutet skrivande, från debuten 1832 till sin död 1876, dominerade hon den litterära scenen i Frankrike. Och för 1800- talets framväxande kvinnorörelse blev hon en ikon.

Annons
Annons
Annons