X
Annons
X

Geoenergi kan rädda liv i trafiken

Asfalterade ytor är som gjorda för att vara solfångare. Genom att ta vara på värmen och lagra den i berget kan vägar och broar hållas isfria under vintern. Tekniken har använts i 20 år i andra länder, men aldrig i Sverige, skriver geolog Johan Barth och tekn dr Signhild Gehlin.

Förödande trafikolyckor som den på Tranarpsbron i nordvästra Skåne i januari kan förhindras med hjälp av geoenergi. Tekniken går ut på att använda vägytan som solfångare på sommaren och lagra solvärmen i berget, för att sedan värma upp den under vinterhalvåret när väglaget så kräver. Nu testar Transportstyrelsen tekniken som sedan länge används i länder som USA, Tyskland, Schweiz och Japan. Men varför är vi så sent på detta utvecklingståg i vinterlandet Sverige?

Geoenergi är mest känt genom det användningsområde som kallas bergvärme. Men det är bara ett sätt att utnyttja geoenergin. Detta är Sveriges tredje största men trots det kanske mest okända förnybara energislag. Det finns mängder av samhällsnyttiga sätt att använda sig av geoenergi.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X