Genvägen till god mat

GODA HALVFABRIKAT. Ibland har vi ju inte tid, eller ork, att kavla till en smördeg eller att koka ihop en fond. Tänk om man då kunde köpa dem färdiga i affären. Med samma innehåll som om de vore hemgjorda.

Under strecket
Publicerad
FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Annons
FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

MATKULTUR

”En bearbetad men ännu inte slutligt förädlad råvara, till exempel pappersmassa eller garn. Inom kost- och näringslära avses livsmedel som förberetts industriellt för att underlätta senare tilllagning.” Så låter det när Nationalencyklopedin på sitt knastertorra vis reder ut begreppet halvfabrikat.

Ytterst sällan ger dessa prefabricerade produkter anledning till kulinarisk ståpäls, men visst har de en given uppgift att fylla. Även den ambitiösaste av hemmakockar kan drabbas av brist på energi, och vad gör man när den privata planeringshorisonten varken gör skäl för ordet planering eller horisont?

När jag har fastnat för löksoppa och plötsligt upptäcker att jag trots alla präktiga råd från mig själv och andra matskribenter inte har en enda kub av egenhändigt kokt buljong i frysen. Eller när jag alldeles för sent kommer på att det var just ikväll som vi skulle grädda pizzor tillsammans med barnen.

Annons
Annons

Vore det inte suveränt om livsmedelsbutiken då kunde erbjuda ett antal smidiga genvägar. Att man kunde gå ner till affären och köpa en färdigjäst deg eller en buljong, som har kokats ihop enligt konstens alla regler.

Men dessa varor finns ju redan, invänder branschens vän av ordning, och hjälper mig därmed fram till min poäng. För det är ju bara på papperet, närmare bestämt på själva förpackningen, som de existerar. Inuti är degarna, fonderna och buljongerna fortfarande fulla av tillsatser och industriella substitut.

Det verkar exempelvis inte finnas en enda smördeg som består av smör. Och här har det gått så långt att EU har beviljat tillverkarna ett undantag från regeln att en produkt som har ordet smör i namnet även borde ha det i innehållsförteckningen. Inte heller svampen smörsopp har ju minsta halt av detta animaliska fett – utan att någon kan sägas bli lurad – har EU-kommissionen kommit fram till.

Alltså är det fritt fram att framställa färglagd smördeg med en blandning av vegetabiliska fetter och med ett konstgjort aromämne för att fejka fram själva smörsmaken. I min närmaste Coop-butik hittar jag en sådan produkt från österrikiska Wewalka, som framhåller att degen i alla fall är utkavlad på smörpapper.

Men visst är det fullt möjligt att framställa oförfalskade halvfabrikat. På hemvägen tittar jag in i en nyöppnad, nytänkande och oberoende livsmedelsbutik. På hyllan ligger en dinkelpajdeg utan tillsatser med följande ingredienser: dinkelmjöl fullkorn och siktat, smör, vatten och salt.

Degen har gjorts i affärens eget bageri. Och snart ska man börja sälja buljonger och fonder. Från det egna köket.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons