Annons

Ivar Arpi:Genusvetenskapen tar över svenska universitet

Foto: I fablernas land

Detta är del 2 i en granskning av hur genusvetenskap blivit ett slags överkyrka på svenska universitet. Del 1 kan läsas här. Del 3 kan läsas här. Del 4 kan läsas här.

Under strecket
Publicerad
Foto: FREDRIK PERSSONBild 1 av 2

Anna Wahl är professor i genus, organisation och ledning vid Industriell ekonomi och organisation på KTH. Hon är även rektor för värdegrund.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild 2 av 2

Det pågår en tyst revolution på svenska universitet. Den kallas jämställdhetsintegrering. Det låter inte så farligt. För vem är emot jämställdhet mellan könen? Men jämställdhetsintegrering innefattar mycket mer än så. Begreppet jämställdhet används bara som en täckmantel för en mer radikal och djupgående process.

I regleringsbrevet för 2016 gav regeringen samtliga av Sveriges lärosäten i uppgift att ”ta fram en plan för hur lärosätet avser utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering”. Alla myndigheter genomgår sedan tidigare samma process. I båda fallen har det nationella sekretariatet för genusforskning getts i uppgift att leda arbetet. Det har rest runt och hållit föreläsningar och workshops för rektorer, chefer och samordnare. Den 15 maj i år skickade högskolorna och universiteten in sina planer som är starkt präglade av genussekretariatets instruktioner.

Annons
Annons
Annons