Annons
Ledare

Ivar Arpi:Genusvetenskapen bör varken förbjudas eller krävas

Protester i Bukarest mot förslaget att lägga ned genusvetenskap.
Protester i Bukarest mot förslaget att lägga ned genusvetenskap. Foto: Vadim Ghirda / TT

I Rumänien och Ungern förbjuds genusvetenskap. I Sverige har regeringen bestämt att genusperspektiv ska tillämpas på alla universitet och myndigheter. Båda sakerna hotar den akademiska friheten.

Under strecket
Publicerad

Genusvetenskap är en infekterad historia. Alla har en uppfattning. Kanske för att en stor del av genusforskningen är politisk till sin natur. Den utmanar, ibland på goda grunder, men ofta också på ett i grunden ideologiskt sätt. Inte undra på att den är kontroversiell.

Det är oroväckande att en del dragit slutsatsen att könsmönster inte är ett område som ska beforskas alls. Rumänien är senast ut i en av rad länder som med politikens makt försöker strypa forskningen om genus helt. För lite mindre än ett par veckor sedan klubbades ett nytt lagförslag i det rumänska parlamentet som förbjuder utbildningsinstitutioner från att ”propagera för teorier och åsikter om könsidentitet enligt vilka kön är ett separat begrepp från biologiskt kön”. Det man säger sig försöka komma åt är missionerandet. Lagen behöver nu godkännas av landets president, men med tanke på att den har en förkrossande majoritet bakom sig är det mest en formalitet.

Annons
Annons
Annons