Annons
X
Annons
X

Genusneutral jul på BR-Leksaker

Toys 'R' Us och BR-Leksaker får även i år genusneutrala julkataloger. Det gäller samtliga nordiska marknader som får identiska kataloger som den svenska. Däremot har genusdebatten inte fått lika starkt fäste i Tyskland, berättar Jan Nyberg som är försäljningschef i Sverige.

BR-leksakers julkatalog.
BR-leksakers julkatalog. Foto: HTTP://WWW.BR-LEKSAKER.SE/

– Vi har gjort en katalog som är så genusneutral man kan komma. Det betyder att vi på de flesta bilderna har både en pojke och en flicka som leker ihop, oavsett vad det är för en leksak. Ett garage, lekkök eller om de pysslar med pärlor.

Varför behövs det?

– Under flera års tid har den svenska genusdebatten växt sig starkare och vi har fått synpunkter från våra kunder som vill se en annan typ av katalog. Det har vi tagit till oss. Vi vill att katalogen ska tilltala så många som möjligt och spegla hur vårt jämställda samhälle ser ut.

Annons
X

Förra året fick leksaksföretaget kritik för att ha dragit genusfrågan lite för hårt.

– Ja, bland annat handlade det då om en pojke som tog tempen på en docka i örat och en flicka som lekte med ett Nerf-gevär. Det fick uppmärksamhet.

Vilka reaktioner har ni fått hittills?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har fått mycket positiv respons, inte minst i sociala medier.

  P
  å vilka marknader använder ni genusneutrala kataloger?

  – Alla nordiska marknader har samma katalog. I Tyskland har vi ett fåtal BR-butiker men jag vet att genusdebatten inte har kommit lika långt här. Den är starkaste i Sverige och Norden. Det är självklart för oss men inte på samma sätt i andra länder. Vi har ett franschise-avtal för Norden och kan inte svara för hur Toys R US tänker i England eller i USA.

  Slutligen, vad tror du om julförsäljningen?

  – Jag är försiktigt positiv. Just nu märker vi en våldsam utveckling på våra två online-butiker.

  Annons
  Annons
  X

  BR-leksakers julkatalog.

  Foto: HTTP://WWW.BR-LEKSAKER.SE/ Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X