Annons
X
Annons
X

Genuin badsemester på ett okänt Mallorca

Söker ni en charmig och folklig badort på Mallorca? Då är trivsamma Puerto Pollensa med sin vackra bukt, utmärkta restauranger och världsklasstranden Formentor ett utmärkt val.

Stranden i Puerto de Pollensa.
Stranden i Puerto de Pollensa. Foto: ANDREAS STRÖMBERG/RESPRESS

När vi inför vår resa ber erfarna Mallorcaresenärer om sina bästa tips talar flera om Puerto Pollensa, en ort som fortfarande är förhållandevis okänd.

För trots att brittiska kolonialtjänstemän upptäckte platsens säregna charm redan på 1920-talet kan man med gott samvete ännu använda den slitna klyschan genuint spansk om den lilla fiskebyn vars huvudsakliga inkomstkälla inte längre kommer från havet utan från turismen.

Här finns fortfarande ett levande stadsliv längs den palmkantade strandpromenaden och de små hotellen utmed vattnet smälter in i den lokala bebyggelsen.

Annons
X

**På stranden vajar **den blå flaggan som ett bevis för att det 28-gradiga vattnet är rent och uppfyller de högsta miljökraven. Några barnfamiljer roar sig i trampbåtar, ett gäng ungdomar spelar volleyboll och andra läser under stora halmparasoll. En skylt uppmanar oss alla att inte kasta fimpar på den nykrattade sandstranden.

Vi flanerar mellan badhanddukarna och tittar upp mot de storslagna Tramuntanabergen som vakar över den lilla badorten i Pollensabukten på norra Mallorca.

– Grattis för att ni hittat hit. Restaurangerna här tillhör Mallorcas bästa, säger Gracia Morales, en äldre kvinna från byn, som bedyrar att hon inte har hittat bättre mat någon annanstans på hela ön.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Huruvida Mallorcas bästa mat verkligen serveras i Puerto Pollensa som Gracia Morales påstår ska vi kanske låta vara osagt, men det råder inget tvivel om att utbudet av matställen är stort. Utmed vattnet ligger flera trevliga restauranger med uteserveringar med utsikt över Medelhavet, och när vi lämnar vattenbrynet och tar oss in i de trånga gränderna hittar vi ytterligare en uppsjö av utmärkta restauranger bakom de koloniala fasaderna.

  Under vår vecka äter vi oss mätta på rätter som musslor i vin, fideua (paella av pasta), färskgrillad fisk, tumbet (ratatouille med potatis) och självklart tapas.

  Efter en god lunch och några timmars siesta på hotellet beger vi oss framåt kvällen, när hettan avtagit, fem kilometer inåt landet till en av öns äldsta byar, Pollensa.

  Här gör vi som alla andra turister, vi vandrar mellan de senapsgula husen i de vindlande gränderna, vi tittar in i några av alla småbutiker som säljer lokalt hantverk och färgglada klänningar och vi beundrar byns stolthet, den bevarade stenbron från romartiden. I en av alla upplysta gränder äter vi sedan middag till sorlet av andra familjer.

  - Passa på att handla smycken och lergods här, det finns butiker som är fantastiska, tipsar Margaret Smith från Cardiff, som semestrar här med sin make Hughes.

  Det är sen kväll när vi är tillbaka i Puerto Pollensa. På många av Mallorcas andra turistorter är det nu nattlivet vaknar. Från nattklubbarna pumpas hög musik ut över strandpromenaderna och i gränderna vinglar ostadiga turister fram mellan husen.

  **I Puerto Pollensa **är det tyst, i alla fall för att vara Mallorca. När vi sippar på en kall cava och äter lite serranoskinka på vår terrass några hundra meter från havet hör vi nästan bara cikadornas gnissel och vågorna som rullar in mot stranden.

  Visst, dagtid passerar vi butiker med allehanda strandleksaker, men känslan av att turister invaderat och tagit över Puerto Pollensa infinner sig aldrig.

  Nästa dag tar vi lokalbussen ett par mil västerut, till den lilla medeltida byn Cala Sant Vicenc. Här hittar vi några stora hotell och två inbjudande små badbukter. Stränderna är trängre än i Puerto Pollensa och vattnet grumligare, men inramningen med de branta bergen på Formentorhalvön är storslagen.

  **När vi vandrar längs **sluttningarna till en annan liten badbukt utanför Cala Sant Vicenc njuter vi av vyerna i ett av Mallorcas mest natursköna hörn. På vägen möter vi flera glada vandrare i hikingkängor och solhattar.

  Det finns en strand som ingen som besöker den här delen av Mallorca får missa, och det är idylliska Formentorstranden nära Puerto Pollensa. Det inser vi tämligen snabbt efter att ha samtalat med flera lokalinvånare.

  Men ta bussen tidigt på morgonen, på eftermiddagen kan det bli mycket folk, uppmanar Carlos Vela, en elegant gentleman i Borsalinohatt som vi möter när vi strosar hemåt på strandpromenaden under den lugna siestan.

  **Vi lyder herr Vela **och hoppar morgonen därpå på bussen som tar oss till Formentorstranden. Den avgår exakt på minuten, har svalkande luftkonditionering och kostar bara ett par euro. Det är en vacker väg högt upp på bergskrönet med svindlande utsikter. Vi vänder tvärt i serpentiner neråt innan en kort promenad i pinjeskugga tar oss den sista biten till stranden.

  Förmiddagen blir en sällsam badupplevelse. Det är glest mellan badstolarna. Vi delar utrymmet med några barnfamiljer som spelar strandtennis och ett gäng solande ungdomar.

  Vattnet är varmt som i ett badkar och klart som sockerdricka. Det är långgrunt och sandbotten är mjuk och helt utan störande stenar och alger. Vi lägger oss på rygg och flyter tyngdlöst ut från land. Runt omkring oss vakar de lummiga bergen.

  **Det är när man **fåren badupplevelse som denna som man inser att Europa har stränder fullt i klass med Thailand, Mauritius och Maldiverna.

  Tillbaka på badhandduken i sanden konstaterar vi att en solig dag på Formentorstranden i Pollensabukten på norra Mallorca, förmodligen är så nära den ultimata semesterupplevelsen man kan komma.

  Annons
  Annons
  X

  Stranden i Puerto de Pollensa.

  Foto: ANDREAS STRÖMBERG/RESPRESS Bild 1 av 5

  Musslor på restaurang i Puerto de Pollensa.

  Foto: ANDREAS STRÖMBERG/RESPRESS Bild 2 av 5

  Middag på gatan i Pollensas gamla gränder, en kort resa från Puerto de Pollensa.

  Foto: ANDREAS STRÖMBERG/RESPRESS Bild 3 av 5

  Fridfull förmiddag på Formentorstranden.

  Foto: ANDREAS STRÖMBERG/RESPRESS Bild 4 av 5

  Kläder på marknaden i Alcudias gamla kvarter.

  Foto: ANDREAS STRÖMBERG/RESPRESS Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X