Annons
X
Annons
X

Genomfart ökar trots Förbifarten

Sedan Drottningholm togs upp på Unescos världsarvslista har genomfartstrafiken ökat med 20 procent. Förbifarten innebär knappast en minskning, visar en ny rapport.

Trafiken väntas öka från dagens 20 000 fordon per dygn till 27 000 i mitten av 2030-talet, visar en preliminär så kallad HIA-rapport som Trafikverket har låtit göra enligt det internationella expertorganet Icomos rekommendationer.

När världsarvet bildades för 20 år sedan var motsvarande siffra 16 700, varför prognosen är 62 procent mer trafik i ett kulturarv som Sverige 1991 lovade att vårda som ett universellt värde för mänskligheten.

Det är dock inte Förbifart Stockholm i sig som ytterligare ökar trafikflödena vid Drottningholm, utan Ekerö kommuns vilja att växa genom nya bostadsområden och fler invånare. Att detta påskyndas av Förbifarten, betonas mindre av Trafikverket, som offentliggjorde studien i går.

Annons
X

Bland annat varnas för att en breddad Ekeröväg skär sönder världsarvet och för att Lovöns på- och avfarter till Förbifarten blir dominanta i kulturlandskapet. ”Med Förbifarten ändras regionens trafikflöden för alltid. Över tid påverkas jord- och skogsbruk på Lovön som kommer att dra till sig nybyggen och ökad urbanisering”, fastslår rapporten, som ändå låter ana att världsarvet kan skyddas genom hård trafikreglering.

Trafikverket har lagt in illustrationer som visar bättre ljudmiljö vid Drottningholm om hastighetsbegränsningen är 40 km/timme i stället för dagens 50. Men i praktiken överlåts åt politikerna att göra en så tuff reglering.

En fyrfilig passage genom världsarvet blir också en genväg mellan Västerort och Söderort. Intressekonflikterna är uppenbara. Till exempel väntas Drottningholmsbron breddas med cirka fyra meter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    LÄS OCKSÅ:
    Avtal om Förbifarten JO-anmäls (19/1)

    LÄS OCKSÅ:
    Trafikverket köper inte UNESCO:s kritik (16/7 2011)

    LÄS OCKSÅ:
    Kritiken växer mot Förbifarten (12/7 2011)

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X