Annons
X
Annons
X

”Genombrott” om privat stöd till Grekland

STOCKHOLM (Direkt) Tyskland och Frankrike har ”funnit en lösning” i frågan om den privata sektorns deltagande i stödet för Grekland. ”Detta är ett genombrott” i frågan om obligationsinnehavarnas deltagande.

Av Direkt
Frankrikes president Nicolas Sarkozy.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Foto: AP

Det sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen, enligt Bloomberg News.

De båda ledarna stöder en modell enligt det så kallade Wien-initiativet där bankerna accepterade att rulla över lån till länder i Östeuropa under finanskrisen 2009.

Nicolas Sarkozy sade att mötet uppvisade en tysk/fransk enighet, och att de båda länderna stöder euron med all kraft.

Annons
X

Enligt en EU-källa är Tyskland och Frankrike ännu inte eniga om många viktiga detaljer i stödet till Grekland och ingen överenskommelse väntas vid eurogruppsmötet på söndag-måndag.

De två länderna har ännu inte enats om rollover av den grekiska skulden betyder att privata långivare ska uppmanas byta sina obligationer till nya med längre löptid eller om de ska köpa nya med lång löptid när de gamla löper ut.

”De har enats om principerna, men det återstår en massa detaljer. Och djävulen bor ofta i detaljerna. Det är därför vi behöver tiden fram till eurogruppens möte den 11 juli”, sade en EU-källa till Nyhetsbyrån Direkt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Stora framsteg är dock att Tyskland nu tydligt stöder att rollover ska vara frivilligt och att överenskommelsen ska nås snarast. September, som Tyskland tidigare talade om, är för sent”, fortsatte källan.

  Tyskland förespråkar ett byte av privata långivares obligationer medan Europeiska centralbanken. Frankrike anser att det är bättre att vänta tills obligationerna löper ut för att undvika något som kreditvärderingsinstututen kan betrakta som en ”kredithändelse”, som kan utlösa default.

  ”Liknar Lehman” blog.svd.se

  DIREKT

  Annons
  Annons
  X

  Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X