Genomarbetat om folkhemmets kvinnor

Kristina Sandberg belönades med både Augustpriset och SvD:s litteraturpris för den avslutande delen i sin romantrilogi om Maj från Örnsköldsvik. Sandbergs sommarprogram är ett ambitiöst föredrag om kvinnans plats i det svenska folkhemmet.

Publicerad
Kristina Sandberg

Kristina Sandberg

Foto: Mattias Ahlm
Annons

”Jag heter Kristina Sandberg och har skrivit tre romaner om en hemmafru från Örnsköldsvik som heter Maj”. Så inleder den för sin litterära kärleks- och solidaritetsgärning gentemot i kulturlivet undanskymd hem- och hushållsarbetande kvinnogenerationer hyllade författaren sitt sommarprat. Det visar sig vara ett av de mest väl genomarbetade jag hört.

Jag slås av Sandbergs röst, lugn, pedagogisk och med ett mycket personligt anslag. Besjälad av sitt ämne, folkhemsgenerationernas kvinnohistoria, citerar hon ur Husmoderns almanacka för år 1933 och redogör för hur epoken präglades av idéer om renhet, smuts, hygien och ordning. Det blev kvinnornas stora ansvar att hålla smutsen borta när livet delades upp i den stora världen på arbetsplatserna – männens – och den lilla i hemmet – kvinnornas värld.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons