Annons

Anna-Maria Hällgren:Genom konsten kan vi öva oss i att vila i ovissheten

I filmen ”De infernaliska” glider huvudpersonen in och ut i olika verkligheter, ibland svåra att skilja åt.
I filmen ”De infernaliska” glider huvudpersonen in och ut i olika verkligheter, ibland svåra att skilja åt. Foto: Harcourt Productions

I vår avförtrollade, rationella värld gör ovissheten oss oroliga, konstaterar både Jonna Bornemark och Roland Paulsen i sina nya böcker. Men förtrollningen kommer alltid tillbaka, ofta med konstens hjälp. Och ovissheten är också vacker – den gör oss små, och världen stor.

Under strecket
Publicerad

Sociologen Roland Paulsen och filosofen Jonna Bornemark.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Malin Hoelstad/SvD

Vid leråkerns slut tar jordgubbsplanteringen vid, samma plantering som sommartid är full av människor med hinkar och kepsar och solskydd. Planteringen brukade vara liten, nu sträcker den sig så långt ögat kan nå. I alla fall vanligtvis. Just denna dag ligger dimman tät över åkrarna och planteringen är täckt av smutsvit plast och böjda metallstänglar, djupt nedstuckna i jorden. I dimman är det svårt att avgöra var plasten slutar och himlen tar vid. 

Jag cyklar vidare, tvärs över ett lerigt dike, och påminns om hur jag natten innan drömt att jag ramlat ned huvudstupa i ett maskhål som en annan Alice. På marken ser jag snart en rovfågel utan huvud och noterar att den inte lever. I efterhand kan det tyckas vara en överflödig iakttagelse. 

Annons
Annons
Annons