Recension

Herr Puntila och hans dräng MattiGenial Puntila på färgrik skånska

Helena Thornqvist som Eva Puntila, Claes Åström som Attachén och Bror Tommy Borgström som Herr Puntila.
Helena Thornqvist som Eva Puntila, Claes Åström som Attachén och Bror Tommy Borgström som Herr Puntila.
Under strecket
Publicerad
Annons

Strax utanför Ystad börjar Finland. Det vackra Tavastland böljar ner mot havet och här talas en märklig form av hemsnickrad finlandssvenska som märkligt liknar skånska. Här bor godsägaren herr Puntila, en man som ibland drabbas av besynnerliga anfall av nykterhet. Då bör alla anställda akta sig, ty då blir han en iskall egoist och fruktansvärd despot som avskedar och förolämpar med samma nyktra hand.
Tack och lov varar dessa attacker inte långa stunder. Snart är han full igen och då åter förvandlad till en skojfrisk människovän samt du-och-bror med alla anställda.

Ystads stående teatersällskap, en av Sveriges allra främsta sommarteatertrupper, firar 10-årsjubileum med sin möjligen bästa iscensättning hittills: Herr Puntila och hans dräng Matti. YST:arna har under ett decennium glatt sin publik med Molièrepjäser, texter av Henning Mankell och Holberg. Man har fyndigt kombinerat den anrikt aristokratiska miljön med en folklig teaterkonst med inslag av yster commedia. Det hela är lett av Bror Tommy Borgström, genial komediant med en publikkontakt som få. Den breda, färgrika skånska dialekten har varit en guttural plattform, ett motstånd mot alla hierarkier.

Annons
Annons
Annons