Annons
X
Annons
X

Genforskare ger apor sensationell lyskraft

Pyttesmå silkesapor med fotsulor som kan lysa i grönt är dagens vetenskapliga sensation. Stolta japanska forskare har tagit fram de första genförändrade aporna som redan kallas genforskningens nya supermodeller.

De genförändrade silkesaporna Husui, Wakaba, Banko och tvillingarna Kei och Kou är de första och enda aporna i världen som har självlysande fotsulor. Källa: E Sasaki, Nature 2009
De genförändrade silkesaporna Husui, Wakaba, Banko och tvillingarna Kei och Kou är de första och enda aporna i världen som har självlysande fotsulor. Källa: E Sasaki, Nature 2009 Foto: SCANPIX

På torsdagen visas de upp för första gången i genlabbet i Kawasaki i Japan: fem silkesapor som alla bär på en gen som kan producera det gröna fluorescerande äggviteämnet GFP. Det gör att när aporna belyses med UV-ljus lyser deras fotsulor starkt grönt.

En sensation, tycker tidskriften Nature som placerar en av aporna på sin första sida. Och uppståndelsen beror på att de japanska forskarna under ledning av Erika Sasaki lyckats med det som ingen gjort tidigare: att sätta in en ny gen i en apa och få denna gen att ärvas vidare till apans avkomma.

Därmed har de skapat ett nytt modelldjur för att undersöka genetiska samband med olika sjukdomar. Ett efterlängtat alternativ till rhesusapor och till möss- råttor.

Annons
X

De japanska forskarna började med att injicera den speciella GFP-genen i embryon från 91 silkesapor, 80 av dem fördes över till en apmamma och fem apor föddes som alla hade den själv- lysande genen. Och därefter har två barn till de första barnen fötts med genen intakt.

Svåra neurologiska sjukdomar som parkinson och huntington står nu först i kön för att studeras i silkesaporna. En etisk debatt om att använda djuren på detta sätt är sannolikt också att vänta.

Den japanske forskaren Osamu Shimomura (bilden) fick till- sammans med Roger Y. Tsien och Martin Chalfie 2008 års Nobelpris i kemi för rön om självlysande varelser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  De genförändrade silkesaporna Husui, Wakaba, Banko och tvillingarna Kei och Kou är de första och enda aporna i världen som har självlysande fotsulor. Källa: E Sasaki, Nature 2009

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X