Annons

Generositet ett värde att ta vara på

Ingen kan säga att svenskar inte är ett generöst folk. De senaste åren har svenskarna skänkt mellan fyra och fem miljarder kronor till välgörenhet årligen. Rekordet nåddes 2005, mycket beroende på tsunamikatastrofen, då 5,3 miljarder skänktes (Aftonbladet 16/12). Sverige var ett av de länder som skänkte mest per capita då.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är förstås något att vara stolt över. Att det finns en vilja att hjälpa utsatta är en god grund för ett välfungerande civilsamhälle. Med detta sagt ska inte uteslutas att det finns reformer som kan uppmuntra och underlätta filantropiska insatser – tvärtom. En sådan reform vore att införa avdragsrätt för donationer till välgörande ändamål.

I Alliansens valmanifest anges att stimulans av donationer från privatpersoner och företag till ideella organisationer och forskning genom avdragsrätt är något man vill pröva. Ambitionen upprepades i budgetpropositionen i år. System för sådana avdrag finns i de flesta länder i Europa, i Kanada och i USA, så det är inget våghalsigt experiment att ge sig in på.

Annons
Annons
Annons