Annons

”Dansk guldålder”Generös tidsresa till ett danskt gyllene 1800-tal

Constantin Hansen, ”Ett sällskap danska konstnärer i Rom”, 1837. Olja på duk.
Constantin Hansen, ”Ett sällskap danska konstnärer i Rom”, 1837. Olja på duk. Foto: Statens museum for kunst, Köpenhamn

På Nationalmuseum har några av Danmarks allra mest kända och älskade konstverk flyttat in. Det är ett skimrande vackert 1800-talsmåleri. Utsökta detaljer som mode och interiörer gör det förflutna levande. Utställningen blir en tidsresa 200 år bakåt.

Under strecket
Publicerad

Christen Købke, ”Ett av de mindre tornen på Fredriksborgs slott”, 1834-35. Olja på duk.

Foto: Designmuseum, Danmark

Constantin Hansen, ”En liten flicka, Elise Købke, med en kopp framför sig”, 1850. Olja på papper uppklistrat på duk.

Foto: Statens museum for kunst

Två museichefer, Nationalmuseums Susanna Pettersson och Mikkel Bogh på Statens museum for kunst, i samspråk framför Wilhelm Marstrands porträtt av guldålderns smakdomare Niels Laurits Høyen.

Foto: SvD

Wilhelm Bendz, ”Familjen Waagepedersen”, 1830. Olja på duk.

Foto: Statens museum for kunst

C W Eckersberg, ”Utsikt genom en dörr mot springande figurer”, 1845, olja på duk.

Foto: Statens museum for kunst

Sju män på italiensk bildningsresa har samlats för att dricka kaffe och röka långskaftade pipor i ett rum högt över Roms hustak. En av dem ser på utsikten genom den öppna balkongen. De andra tittar mer eller mindre intresserat på den i sällskapet som med en fez på huvudet halvligger på golvet. Det är arkitekten Gottlieb Bindesbøll som uppenbarligen är i färd med att berätta något för sina danska konstnärskamrater. Kanske om sina resor till Konstantinopel eller om sina planer för Thorvaldsenmuseet i Köpenhamn, vars planritning syns på bordet längst till höger i bilden.

Constantin Hansen, som sitter med ryggen mot den vänstra balkongdörren och fundersamt tittar ner i sin kaffekopp, är konstnären bakom målningen som blivit en dansk nationalklenod. Extrem detaljskärpa, perfekt behärskning av perspektivlära och virtuosa effekter som blänket i hundens ögon, de transparenta rökslingorna och lågan i oljelampan, ger målningen en känsla av förhöjd realism.

Annons
Annons
Annons