X
Annons
X
Recension

”Dansk guldålder” Generös tidsresa till ett danskt gyllene 1800-tal

På Nationalmuseum har några av Danmarks allra mest kända och älskade konstverk flyttat in. Det är ett skimrande vackert 1800-talsmåleri. Utsökta detaljer som mode och interiörer gör det förflutna levande. Utställningen blir en tidsresa 200 år bakåt.

Constantin Hansen, ”Ett sällskap danska konstnärer i Rom”, 1837. Olja på duk. Foto: Statens museum for kunst, Köpenhamn
Läs mer om Vårens konstutställningar 2019

Sju män på italiensk bildningsresa har samlats för att dricka kaffe och röka långskaftade pipor i ett rum högt över Roms hustak. En av dem ser på utsikten genom den öppna balkongen. De andra tittar mer eller mindre intresserat på den i sällskapet som med en fez på huvudet halvligger på golvet. Det är arkitekten Gottlieb Bindesbøll som uppenbarligen är i färd med att berätta något för sina danska konstnärskamrater. Kanske om sina resor till Konstantinopel eller om sina planer för Thorvaldsenmuseet i Köpenhamn, vars planritning syns på bordet längst till höger i bilden.

Constantin Hansen, som sitter med ryggen mot den vänstra balkongdörren och fundersamt tittar ner i sin kaffekopp, är konstnären bakom målningen som blivit en dansk nationalklenod. Extrem detaljskärpa, perfekt behärskning av perspektivlära och virtuosa effekter som blänket i hundens ögon, de transparenta rökslingorna och lågan i oljelampan, ger målningen en känsla av förhöjd realism.

Christen Købke, ”Ett av de mindre tornen på Fredriksborgs slott”, 1834-35. Olja på duk.

Foto: Designmuseum, Danmark Bild 1 av 5

Constantin Hansen, ”En liten flicka, Elise Købke, med en kopp framför sig”, 1850. Olja på papper uppklistrat på duk.

Foto: Statens museum for kunst Bild 2 av 5

Två museichefer, Nationalmuseums Susanna Pettersson och Mikkel Bogh på Statens museum for kunst, i samspråk framför Wilhelm Marstrands porträtt av guldålderns smakdomare Niels Laurits Høyen.

Foto: SvD Bild 3 av 5

Wilhelm Bendz, ”Familjen Waagepedersen”, 1830. Olja på duk.

Foto: Statens museum for kunst Bild 4 av 5

C W Eckersberg, ”Utsikt genom en dörr mot springande figurer”, 1845, olja på duk.

Foto: Statens museum for kunst Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X