Annons
X
Annons
X

Generationsskifte i Ratos

Börsens storbolagslista fick i går sin tredje kvinnliga vd i Susanna Campbell, som tar över rodret för riskkapitalbolaget Ratos. Samtidigt tar Arne Karlsson, efter 13 år som vd, över ordförandeklubban. Beskedet sänkte aktien under gårdagen.

[object Object]
Styrelsen i riskkapitalbolaget Ratos har utsett Susanna Campbell till ny vd. Arne Karlsson, som har varit chef för bolaget i 13 år, föreslås ta över som styrelseordförande efter Olof Stenhammar som har avböjt omval vid vårens årsstämma. Foto: INGVAR KARMHED

Susanna Campbell befann sig i Australien när Ratos namnkunnige ordförande Olof Stenhammar, några dagar före jul, ringde och föreslog henne att bli vd. ”Oj”, var hennes första reaktion.

– Det känns jättespännande och jag är jätteglad, säger hon till SvD Näringsliv efter torsdagens presskonferens där hennes nya roll presenterades.

Susanna Campbell har jobbat på Ratos sedan 2003 och är sedan två år tillbaka Investment Director. Men att klättra upp till vd-posten i det börsnoterade riskkapitalbolaget är inget hon har strävat efter.

Annons
X

– Nej inte så uttalat, men när jag fick frågan om att vara en kandidat i processen tog det mig inte lång tid att bestämma mig för att jag ville det här.

Aktiemarknaden reagerade dock inte lika muntert, som så ofta när en långvarig vd lämnar sin tjänst. Aktien sjönk initialt med 5 procent för att sedan handlas upp något på den stigande Stockholmsbörsen. Susanna Campbell hade ändå under dagen försäkrat att hon som ny vd inte ska förändra bolagets strategi.

– Jag hoppas att man till en början inte märker så mycket att jag är vd, med tanke på att jag gärna vill se till att det blir en konturnitet och att vi fortsätter som i dag, men tittar man på sikt hoppas jag att jag sätter någon typ av prägel på det med mina ambitioner, men exakt hur det blir är för tidigt att säga.

Arne Karlsson blir nu ordförande, finns risk att du känner att han blir en ”överrock”?

– Jag tror inte vi kommer få några problem. Jag känner ju Arne och vet att han är duktig på att delegera och han kommer ta ordföranderollen på största allvar. Men såklart har vi under den här processen talat mycket om hur det skulle funka.

För Arne Karlsson var det ingen självklarhet att stanna i bolaget. Olof Stenhammar har försökt lämna över klubban tidigare, senast för drygt fyra år sedan. Men då blev det ”tvärnej”, berättar dem samstämmigt.

– Jag hade inte tänkt tanken att kliva upp som ordförande. Jag har genom åren sett många misslyckade exempel när vd blir ordförande, säger Arne Karlsson och tror att risken är extra stor när man, som han, har suttit så länge som tretton år.

– Jag har jobbat med strategin så länge, skulle det då komma in någon jävel och lägga sig i vad man gör? Nej, sådant ska man ha stor respekt för. Därför hade jag inte velat bli ordförande om det kom in en extern vd, säger han men betonar att med Susanna Campbell är det annorlunda.

– Susanna har själv varit med och utvecklat den här strategin. Så här vet vi var vi har varandra. Hade vi tagit in någon utifrån hade vi byggt in något väldigt riskabelt i Ratos.

Arne Karlsson blir inte arbetande ordförande utan räknar med att, efter årsstämman i vår då Campbell tar över, lägga ungefär en dag i veckan på Ratos.

– Det ska inte vara någon som helst tvekan om vem som är chef efter den 18 april.

Nu ska han ägna sig mer åt sina två andra styrelseuppdrag, i Bonnier och danska AP Möller Maersk, samtidigt som han inte duckar för nya.

– Om det blir tid över tar jag gärna några styrelseuppdrag till, om någon vill ha mig.

Attden nuvarandeOlof Stenhammar, det sista han gör i näringslivet, tillsätter en kvinnlig vd borde inte vara något sensationellt. Men fakta är att det fortfarande, år 2012, hör till ovanligheten bland de svenska trettio storbolagen på börsen. I dag finns bara två kvinnliga vd-namn, SEB:s Annika Falkengren och Kinneviks Mia Brunell, som i april alltså utökas till tre.

– Vi har bara valt den absolut bästa. Vi är så övertygade om att vi valt rätt, det här med kvinna har vi inte tänkt på. Det är den allmänna kompetensen som är avgörande, säger Olof Stenhammar.

Han själv tillträdde år 1998 som ordförande i Ratos, och tycker att det känns ”konstigt” att lämna.

– Jag har en stor förmåga att engagera mig i för mycket, men nu ska jag bli entreprenör på riktigt. Det här är mitt sista uppdrag i näringslivet.

På senare tid har riskkapitalbolag hamnat i blåsväder, vilket har påverkat den breda massans syn på riskkapitalbolag. Men börsnoterade Ratos är ändå en av få som inte placerat verksamheter i skatteparadis och sysslat med avancerade skattesnurror. Stenhammar applåderar Wallenbergkontrollerade EQT:s beslut nyligen att lämna skatteparadiset.

– Jag tror det är väldigt bra att EQT och Conni Jonsson bestämmer sig för att komma hem nu och göra det här på ett riktigt sätt. Allt aktiekapital är egentligen riskkapital, det är ju något fint.

Annons
Annons
X

Styrelsen i riskkapitalbolaget Ratos har utsett Susanna Campbell till ny vd. Arne Karlsson, som har varit chef för bolaget i 13 år, föreslås ta över som styrelseordförande efter Olof Stenhammar som har avböjt omval vid vårens årsstämma.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X