Annons
X
Annons
X

”Generationskrig” i politiken avvisas

Före detta KD-ledaren Alf Svensson är ”lite grinig”. Det tycker landets äldste riksdagsledamot Barbro Westerholm (FP), 74 år, som inte vill se ett generationskrig inom politiken. Samtidigt anser Ungdomsstyrelsen att ungas större inflytande är en myt.

Foto: DAN HANSSON

Vet äldst mest? Är yngst mest nyskapande? Debatten går het om våra politiker och deras ålder. Den tändande gnistan var valberedningens nominering av Annie Lööf, 28 år, till ny partiledare för Centerpartiet.

Valet fick bland annat Alf Svensson att gå ut och prata om att åldersfixeringen inom politiken har gått för långt. Och han är inte ensam.

Flera riksdagsledamoter i de högre åldersklasserna tycker att det är för få äldre inom toppolitiken. En av dem är Annie Lööfs riksdagskollega Staffan Danielsson (C). Han säger sig ha kampanjat hårt för Annie Lööf. Men tycker att diskussionen om representationen för de äldsta har försvunnit.

Annons
X

– Finns det unika talanger som Annie ska de självfallet få chansen, likaså om det finns en Ronald Reagan, 71 år.

Själv fick 64-årige Staffan Danielsson något av en chock när han blev vald för sin tredje mandatperiod för Centerpartiet.

– Min egen bild av mig själv är en pigg medelålders person med mycket kvar att ge. Jag blev väldigt överraskad när jag upptäckte att jag var en av riksdagens tolv äldsta personer. Med tanke på hur stor del pensionärerna är av befolkningen borde det vara 70–80 ledamöter över 65, men det är bara åtta, säger han.

Staffan Danielsson efterlyser att äldres kunskaper tas tillvara mer. Det håller riksdagens äldste ledamot, folkpartisten Barbro Westerholm, 75 år, med om.

– Men jag tycker att Alf Svensson låter lite grinig. Jag är helt emot ett generationskrig, säger hon.

Barbro Westerholm menar att äldre inte behöver vara toppolitiker för att deras resurser ska tas tillvara.

– Det viktigaste är att unga partiledare omger sig med äldre rådgivare. Så att de inte snavar på onödiga snubbeltrådar.

Samtidigt som oron finns över att äldre inte får inflytande så visar Ungdomsstyrelsens senaste rapport att unga knappast har tagit över beslutsfattandet än så länge. Fyra av tio unga mellan 18 och 25 år säger sig vilja vara med och påverka. Bara var åttonde tror att de kan påverka beslut.

– Att hävda att äldre skulle vara diskriminerade är en extremt skev debatt där det finns mycket liten saklig grund, säger Daniel Wohlgemuth, utredare på Ungdomsstyrelsen.

Enligt honom visar inte forskningen att unga har flyttat fram sina positioner inom politiken på de äldres bekostnad, även om det finns vissa tendenser. Vid förra valet nominerades fler unga och fler blev även invalda. Det gav 3 procent i riksdagen under 25 år. Men åldersgruppen var runt 12 procent av de röstberättigade.

– Samtidigt växer ungdomsgruppen, så proportionellt ökar inte de ungas representation, säger Daniel Wohlgemuth.

Han säger att i Ungdomsstyrelsens mätningar är unga klart mer pessimistiska över möjligheten att kunna påverka beslutsfattande jämfört med områden som arbete, boende och skola:

– De flesta unga är fortfarande väldigt pessimistiska över sina möjligheter att få gehör inom politiken.

Gissa partiledarnas ålder quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X