Annons
X
Annons
X

AF-chefen: ”Snabbspår inte stora lösningen”

Regeringen målar upp snabbspåren som en av sina största integrationssatsningar. Men nu tonar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ner snabbspårens betydelse för integrationen på arbetsmarknaden.

– Det här kommer aldrig att bli en volymaktivitet, säger han.

Jobben för nyanlända
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg medger att snabbspåren har brister.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg medger att snabbspåren har brister. Foto: Yvonne Åsell

Efter SvD Näringslivs avslöjanden om problemen i de så kallade snabbspåren, som ska leda nyanlända till ett arbete på rekordfart medger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg brister i systemet.

– Jag kan bekräfta att det är så, det är en ny verksamhet som vi tror på. Vi tror också att det kommer att vara väldigt bra för många företag i framtiden, säger han.

Men än så länge fungerar snabbspåren inte fullt ut. SvD Näringsliv kunde idag avslöja att trots att snabbspåret för slaktare funnits i tio månader har inte en enda nyanländ kommit ut på en arbetsplats.

Annons
X

– Det är svårt i och med att det är en komplex verksamhet som är ny. Men vi lär oss hela tiden efter dialog med arbetsmarknadens parter, säger Mikael Sjöberg.

Han vill i nuläget inte säga hur långt tid det kommer att ta innan snabbspåren rullar med full fart.

Trots att regeringen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i spetsen fört fram snabbspåren som en av sina viktigaste integrationspolitiska åtgärder tonar Mikael Sjöberg ner dess genomslag på arbetsmarknaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är jätteviktigt att understryka att det här aldrig kommer att bli en volymaktivitet. Utifrån etableringsuppdraget så är inte detta den stora lösningen. Det ska snarare ses som ett sätt att stötta företagen i sitt letande efter kompetens, säger han.

  Enligt Mikael Sjöberg är målet med snabbspåren i första hand att arbetsgivarna ska få tag i kompetens. Mål nummer två är att deltagarna ska få jobb och mål nummer tre är att nyanlända ska ha fått sina kunskaper bedömda och godkända och fått arbetslivserfarenhet. Även om de inte får jobb så ökar de sina jobbchanser, menar han.

  Så målet är inte att nyanlända ska komma i arbete genom snabbspår?

  – Det jag säger är att snabbspåren i första hand är en arbetsmarknadspolitiskt insats för arbetsgivarna sen är det väldigt bra för arbetssökande också. Det är verkligen en konstruktion att sätta arbetsgivarna i första hand.

  Samtidigt säger Mikael Sjöberg att han tror på snabbspåren. Han betonar att det är ett otroligt slöseri med resurser om personer med kompetens inom bristyrken inte sätts i arbete.

  Annons

  Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg medger att snabbspåren har brister.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X