General tvivlar på Iraks militär

I går firade Irak de väpnade styrkornas dag i Bagdad men i Washington framfördes nya frågetecken om landets armé som ska ta över när de amerikanska styrkorna börjar förbereda ett uttåg. Irak har samtidigt upplevt ett par av de blodigaste dygnen på länge.

Under strecket
Publicerad

På fredagen firades de väpnade styrkornas dag i Irak med parader i den Gröna zonen. Den senaste veckan har varit den blodigaste på länge, bland annat har tiotals polisrekryter dödats.

Annons

WASHINGTON
Häromdagen upprepade president George W Bush efter överläggningar i försvarshögkvarteret Pentagon att han inte tänker följa någon politiskt motiverad tidtabell för uttåget men en gradvis truppreducering väntas under det här året.
Fast armégeneralen John Vines framförde nya tvivel rörande den irakiska militärens beredskap att ta över efter amerikanerna i en intervju i New York Times. Det gällde inte soldater och officerare, utan försvars- och inrikesdepartementens möjligheter att betala ut löner och förse trupper med mat, vatten, ammunition etc.

Tvivel finns också från amerikansk militärt håll om den irakiska försvarspersonalens hållning till olika etniska och religösa fraktioner.
President George W Bush inledde det nya året med ett besök på ett rehabiliteringssjukhus i Texas på väg tillbaka till Washington. Senare höll han ett tal liknande ””Plan for victory””-talen i december, men talet sammanföll med de otäcka bulletinerna från Irak - bombattacker i flera städer skördade nära 200 dödsoffer på onsdagen och torsdagen efter en relativt lugn period.

Annons
Annons
Annons