Annons
X
Annons
X

Gen styr relationsproblem

Krisar äktenskapet? Har du som man svårt att känna närhet till din partner? Kanske bär du på en genvariant som enligt ny svensk forskning tycks bidra till att skapa relationsproblem.

Foto: LINDA FORSELL

Tanken att med ett gentest kunna sålla fram en man med de bästa förutsättningarna för ett lyckligt förhållande kanske låter lockande. Åtminstone för dem som vill satsa på en tvåsamhet där paret troget knyter an till varandra.

– Men nej, vi kommer inte att kunna erbjuda testmöjligheter på Stureplan, skrattar forskaren Hasse Walum avvärjande.

Det är självklart en mängd olika faktorer som avgör om en person får problem med relationer, betonar han som är doktorand vid Karolinska institutets institution för medicinsk epidemiologi och biostatistik. Men han och hans medarbetare har för första gången kunnat visa att män som bär på en specifik variant av en gen ofta beter sig annorlunda i parrelationer än män som saknar genvarianten. För kvinnor märktes ingen skillnad.

Annons
X

Resultaten anses så intressanta att de publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS. Forskarna hoppas också att fynden i framtiden kan bidra till bättre förståelse av sjukdomar som utmärks av svårigheter med det sociala samspelet, som autism och social fobi.

I studien ingår nära 2†200 personer hämtade från Karolinskas stora tvillingregister. 550 tvillingpar och deras partners som de hållit ihop med minst fem år har svarat på enkäter och även intervjuats.

Ungefär 40 procent bar på allel 334. Det är en variant av den gen som styr produktionen av receptorn till hormonet vasopressin och som finns i hjärnan hos de flesta däggdjur.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För de män som bar på två kopior av allel 334, var risken att ha upplevt en äktenskapskris senaste åren dubbelt så stor, jämfört med dem som saknade genen. Styrkan i de band man kände till partnern kunde statistiskt kopplas till om mannen bar på genvarianten eller inte.

  Förutom frågor om hur de bedömde framtiden för relationen och hur lyckliga de var på en sjupunktskala, handlade de bland annat om trivsel, hur ofta paren skattade tillsammans, kysstes och deltog i gemensamma intressen. Frågorna var hämtade från etablerade skalor, skapade av relationspsykologer.

  Gensambandet stärks av att de kvinnor som var gifta med män som bar en eller två kopior av genvarianten i genomsnitt var mindre nöjda med sin relation än andra, enligt Hasse Walum. Den mänskliga parstudien ligger också i linje med tidigare sorkstudier där motsvarande gen hade stor betydelse för om hannarna var monogama.

  – Att förstå de biologiska mekanismerna till hur genetiken påverkar våra relationer är mycket spännande forskning och vi planerar att gå vidare med ett antal experiment, säger professor Paul Lichtenstein som varit handledare åt bland andra Walum.

  En idé är att ge personer hormonet vasopressin i form av nässprej och sedan studera hur det påverkar deras relationer.

  Är ni inte rädda för att bidra till ett antal skilsmässor?

  – Nehej, hormonet har bara en kort effekt under cirka en halvtimme. Vi får fokusera på om personerna exempelvis blir mer eller mindre generösa och hjälpsamma, säger Paul Lichtenstein.

  En annan studie tänker jämföra om vasopressinet möjligen är en manlig variant på kvinnornas oxytocin. Det är ett hormon som frigörs vid amning och påverkar mammans anknytning till barnet.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LINDA FORSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X