Gen bakom flera sjukdomar

Svenska forskare har hittat en förändring i en enda gen som kan knytas till tre stora folksjukdomar: hjärtinfarkt, ledgångsreumatism och ms. Det är första gången som en gemensam genetisk koppling görs till flera olika sjukdomar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Så många som 20-25 procent av människorna kan bära på genvarianten som kopplas till de vanliga sjukdomarna. Upptäckten sätter också fokus på världens just nu mest sålda och inkomstbringande läkemedel, de blodfettsänkande statinerna.
Ett samarbete mellan flera forskargrupper inom Centrum för molekylär medicin, CMM, vid Karolinska Institutet i Stockholm, lägger fram de dessa första bevis för att en vanligt förekommande genförändring hos kanske var fjärde svensk kan kopplas till tre skilda sjukdomar.
Det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar, främst åderförkalkning som ofta leder till hjärtinfarkt och slaganfall, ledgångsreumatism samt den neurologiska sjukdomen multipel skleros, ms.

– Dessa sjukdomar är inte så olika som det kanske kan förefalla. I samtliga dessa sjukdomar finns starka inslag av inflammation, en process som styrs av immunförsvaret och som både kan starta sjukdomen och hålla den vid liv, förklarar docent Fredrik Piehl, en av ledarna för den stora forskargruppen.
Det är ett viktigt och
centralt ämne i immunförsvaret som utgör den nu identifierade risksubstansen. Genen som tillverkar detta ämne har karaktäristiska fel, mutationer, som medför att det inte fungerar optimalt.
Genvarianten innebär att för litet ämne produceras, vilket i sin tur sannolikt leder till ett försämrat försvar mot inflammationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons