Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Gemytligt och närproducerat på Färna herrgård i Bergslagen

Foto: Pressbild

Förtrollas av romantiska orangerier, gastronomiska fullträffar och varma utekällor på Färna herrgård & spa. En plats djupt inbäddad i Bergslagens mörka skogar på perfekt weekendavstånd från Stockholm.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 31 juli 2020
Annons

Längs med de vindlande västmanländska vägarna avlöser gamla bruksorter varandra, en efter en. Det är här – i Bergslagens trolska skogar – som ståtliga Färna herrgård & spa har sin hemvist. Grunden till herrgården anlades på 1600-talet i anslutning till traktens järnbruk, men det äldsta omnämnandet av orten Färna är från 1467. Det är den företagsamma änkan Edla Widiksdotter som utvecklar bruket på 1600-talet och sätter platsen på kartan. 1776 uppförs en herrgård på ägorna som sedan byggs om år 1857 till den skepnad den har än i dag.

I början av 1800-talet är Färna Sveriges största fideikommiss, hela 45 000 hektar stort, och ägs av den grevliga släkten von Hermansson. Den siste greven på bruket, Carl Fredrik von Hermansson, älskade platsen så mycket att han 1905 lät uppföra Sveriges än i dag enda privata mausoleum. Byggnaden är ritad av arkitekten Lars Israel Wahlman (som också ligger bakom Engelbrektskyrkan på Östermalm) och är gjord helt i slaggsten.