Gemenskapen viktig i tsunamins efterspel

En ung man med ett barn på armen vadar genom rasmassorna i byn Sumur, Banten på Javas östkust under juldagen.
En ung man med ett barn på armen vadar genom rasmassorna i byn Sumur, Banten på Javas östkust under juldagen. Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT

Hjälparbetet i tsunamidrabbade Indonesien har snart pågått i en vecka. När de mest grundläggande behoven är tillgodosedda kvarstår den psykiska anspänningen, och frågan hur de 40 000 människor som flytt sina hem ska hantera sin oro.

Under strecket
Tomas Lauffs/TT
Publicerad
Annons

På Javas östkust ligger Banten-provinsen, en pittoresk kustremsa – och nu ett av de svårt drabbade områdena. Även om delar av stränderna fortfarande är intakta, är katastrofens verkningar ett faktum. I de kustnära områdena har bråte från byggnader och infrastruktur kastats kring, och i risfälten längre inåt land ligger bilar och containrar.

Rosemarie North som arbetar för Internationella rödakorsfederationen (IFRC) som just arbetat i Banten berättar om hur människor flydde upp i bergen när vattenmassorna slog in. Skolor, moskéer och andra samlingslokaler blev till tillfälliga evakueringscenter. I en moské i bergen träffade hon drygt 300 människor, de flesta kvinnor och barn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons