Annons

”Gemensamt för alla epoker är fokuset på kvinnans kropp”

Emma Donoghue nominerades till Booker-priset för ”Room” (2010) och blev även Oscarsnominerad för manuset till filmatiseringen av samma roman. Här är hon under inspelningen.
Emma Donoghue nominerades till Booker-priset för ”Room” (2010) och blev även Oscarsnominerad för manuset till filmatiseringen av samma roman. Här är hon under inspelningen. Foto: Everett Collection / IBL

Hon nominerades till Booker-priset för en berättelse inspirerad av Fritzl-fallet – nu är Emma Donoghue aktuell med en roman om självsvält i 1800-talets Irland. Med den medverkar hon på festivalen Crimetime Gotland.

Publicerad

Hur kommer det sig att somliga berättelser blir skrivna? Många författare – kanske en majoritet – skulle hänvisa till en inre värld av erfarenheter och minnen. Andra, som den irländska författaren Emma Donoghue, söker sig oftare till konkreta fall, påträffade i arkiv eller tidningar.

I slutet av 90-talet hittade hon en sådan berättelse i den tragiska nyheten om en engelsk flicka som svultit sig till döds. Hon fascinerades, men tyckte samtidigt att historien var för dunkel för att omvandlas till bok.

Annons
Annons
Annons