Annons

”Gemensam måltid handlar inte bara om mat”

Ingenjören Adebayo Abejide, snart 40 år, kommer hem sent till sin familj efter att ha suttit fast i trafiken. ”Det är svårt att få tid för att sitta ned som en familj och äta mat tillsammans”, säger han. Foto: Rahima Gambo (alla bilder)
Ingenjören Adebayo Abejide, snart 40 år, kommer hem sent till sin familj efter att ha suttit fast i trafiken. ”Det är svårt att få tid för att sitta ned som en familj och äta mat tillsammans”, säger han. Foto: Rahima Gambo (alla bilder) Foto: Rahima Gambo

Hemma hos den nigerianska familjen Abejide lever drömmen om att få till gemensamma måltider. Men den nya tiden med förändrade livsstilar jobbar emot dem.

Under strecket
Publicerad

Att som kvinna kombinera en masterutbildning på universitetet med matlagning är för Obi Abejide i första hand en fråga om att organisera och förbereda i förväg:

Foto: Rahima Gambo

”Visst kan den eviga matlagningen vara tröttsam, men den är min stolthet som kvinna”, säger Obi Abejide.

Foto: Rahima Gambo

Roseline Matthew, 30 år, önskar att hon hade möjlighet att laga mat och äta tillsammans med sin tvååriga dotter Ahdarsa. ”När jag kommer tillbaka på kvällen har hon redan gått och lagt sig”, säger hon.

Foto: Rahima Gambo

Armsfree Ajanaku är journalist och författare.

Foto: Rahima Gambo

Så snart den svarta Mazdan brummande svänger in på gården till huset i Mararaba, förort till huvudstaden Abuja, möts bilen av glada rop från upprymda barn. Adebayo Abejide fångar in två av dem i sina öppna armar medan fyraåringen klamrar sig fast vid pappans ben.

– Trafiken var intensiv i dag, klagar han och sätter ned barnen en stund.

Annons
Annons
Annons