Gemensam kamp mot IS är nödvändig

Kurdiska peshmerga-soldater har posterats ut för att möta hotet från gruppen Islamiska staten i norra Irak. Bilden är från Nineveh-provinsen nära gränsen till Dohuk.
Kurdiska peshmerga-soldater har posterats ut för att möta hotet från gruppen Islamiska staten i norra Irak. Bilden är från Nineveh-provinsen nära gränsen till Dohuk. Foto: STRINGER/IRAQ
Under strecket
Publicerad
Annons

På gott och ont, och där dessvärre ont har varit det som kurderna mest har fått uppleva i Irak, så har de varit en del av den moderna irakiska staten ända sedan dess bildande år 1921. De har fått lida och genomgå systematisk deportering, internering, utrensning och folkmord under Iraks diktaturvälde. Men sedan 2003 har situationen förändrats för kurderna, som medborgare i den nya staten Irak, och även för deras politiska representation, både i formen av det autonoma styret i Kurdistans Regionala Regering KRG och i den federala regeringen i Bagdad. Situationen för de irakiska kurderna är idag långt ifrån perfekt eller stadig, men så är det också för hela Iraks befolkning, både i sunni- och shiaområden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons