Annons

Geely kräver att Volvo Cars värderas till minst 30 miljarder dollar

 Kinesiska Geelys ordförande Li Shufu.
Kinesiska Geelys ordförande Li Shufu. Foto: Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN

Den kinesiska ägaren hotar att dra tillbaka planerna på en börsnotering om inte Volvo Cars värderas till mist 30 miljarder dollar. Det uppger två källor med insyn till Financial Times. Osäkerheten växer också av nya uppgifter som pekar på att börsnoteringen som är planerad till det fjärde kvartalet kan komma att dröja till första kvartalet nästa år på grund av att noteringen är så stor och komplex.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinesiska Geely siktar på ett börsvärde för den svenska bilklenoden på minst 30 miljarder dollar vilket motsvarande nästan 260 miljarder kronor, för att genomföra en börsnotering av Volvo Cars, enligt källor till Financial Times.

Enligt uppgifterna ska Geely ha sagt till bankerna att målet är att få till en värdering på mellan 30 och 40 miljarder dollar för biltillverkaren. Om det inte går att nå 30 miljarder så tänker Geely avstå en affär.

Arndt Ellinghorst som är analytiker vid Evercore ISI, beräknar att det skulle ge Volvo Cars en värdering av 10 gånger vinsten. Det kan jämföras med betydligt lägre 2-3 gånger för BMW och Daimler.

Tidigare har Bloomberg News rapporterat, också med hänvisning till källor, att Geely anlitat amerikanska investmentbanker som rådgivare inför en potentiell börsnotering av Volvo Cars. Då nämndes en värdering på mellan 15 och 30 miljarder dollar.

Den eventuella börsnoteringen av Volvo Cars är planerad till det fjärde kvartalet i år men kan mycket väl dröja till det första kvartalet nästa år, enligt uppgifter till Dagens Industri.

Orsaken är att noteringen är både stor och komplicerad, bland annat då planen är att notera bolaget både i Hongkong och i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons