”Ge vården 1 miljard till digitalisering”

Välfärdens it är nästa stora infrastruktur­satsning. I höstens budgetmotion kommer vi att föreslå att staten över en femårsperiod avsätter 1 miljard kronor för att hjälpa landsting och regioner med investeringarna, skriver Jan Björklund (L) och Anna Starbrink (L).

Under strecket
Publicerad

Jan Björklund och Anna Starbrink.

Foto: Lars Pehrson, Malin Hoelstad
Annons

Svensk sjukvård håller på många sätt inter­nationell toppklass, men ligger hopplöst efter övriga samhället på it-områ­det. Att boka flygresa eller restaurangbesök på webben har varit möjligt sedan 1990-talet, men läkartid bokas ibland fortfarande när det är telefontid någon ­timme om dagen. Läkare och sjuksköterskor måste lägga alldeles för mycket tid på krånglande och otids­enliga it-system, och har alldeles för lite tid över till patienter. Liberalerna föreslår en miljard för att utveckla välfärdens digitala infrastruktur och bereda väg för nästa valfrihetsrevolution: den digitala.

Svenskarna kan glädjas åt en hälso- och sjukvård i internationell toppklass. Vi har fyra gånger fler ­läkare än på 1970-talet, och fler välutbildade sjuksköterskor än någonsin tidigare. De åstadkommer goda resultat: vårdkvalitet och patientsäkerhet är bland de högsta i världen. Medicinska och tekniska landvinningar gör att många kan gå hem samma dag som de opererats i stället för att stanna flera ­dagar på sjukhus.

Annons
Annons
Annons